Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Oltással karanténba – egyelőre nem sokat ér a védettségi igazolás

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Igencsak meglepődött az az utas, aki két oltás után úgy gondolta, gond nélkül utazhat.

Végül hiába lobogtatta az oltási igazolását Ferihegyen, a plasztikkártyáját nem fogadták el, cserébe mehetett haza a tíznapos karanténba – áll F. Szabó Emese a 168 Órában megjelent Nekem papírom van című írásában.

A történetről a közösségi médiában számoltak be. De hogy van ez? Az Európai Unió tervei között szerepel az egységes oltási igazolvány, pontosabban egy QR-kód alapú applikáció kialakítása. Állítólag nyárra meg is lesz. Ez azt jelenti, hogy az oltottaknak jó eséllyel nem kell sem kötelező teszttel, sem karanténnal bajlódniuk. 

Mivel azonban ez a remek rendszer egyelőre nem áll sehogy, az államok igyekeznek maguk megoldást találni. És míg Lengyelország kialakította a maga rendszerét, és beengedi szabadon az oltottakat, addig hazánkban nincs még szabályozás. Hiába adnak kis igazolványt az oltás mellé, és hiába küldenek plasztikkártyát, egyelőre az még nem jó semmire. A kormány ide vonatkozó rendelete még nem készült el, így csak arra a novemberi jogszabályra támaszkodhatunk, amely az igazolvánnyal foglalkozik. Ebben csak annyi van, hogy majd egyszer lesz valami. Talán megúszhatjuk a tíznapos karantént is, ha hazajövünk külföldről. Egyelőre azonban erre még nincs mód. 

Azok az államok, amelyeknek fontos a turizmus, nem túl szigorúak a beengedési szabályokat illetően. Több ország már most lehetővé teszi, hogy oltással szabadon be lehessen lépni – oltás nélkül marad a teszt és a karantén. Így például Izland – bár ott a járványügyi agytröszt ideiglenesen a dupla oltás mellé, biztos, ami biztos, egy negatív tesztet is kér. Oltási igazolással már most szabad a bejárás Horvátországba, Szlovéniába, Lengyelországba és Észtországba. Görögország és Ciprus után a közeljövőben várható, hogy hasonló szabályozást vezet be Spanyolország és Izrael.

A különutas Svédországhoz képest a többi északi állam meglehetősen konzervatív: míg Svédországba egy teszttel be lehet utazni, addig a többi állam nem kér egyelőre a turistákból. Dánia már fontolgatja a nyitást az oltottak számára, de nem szövöget még hasonló terveket sem Finnország, sem Norvégia.

Az unión és az EGT-államokon kívül is egyre több ország jelenti be, hogy kinyitja a kapukat az oltottak előtt. Az egzotikus országok, mint a Seychelles-szigetek vagy Belize már szabad belépést biztosítanak az oltottak számára, és hasonló a helyzet Libanonban és Izraelben is. 

Nem könnyű áttekinteni a világ összes országának szabályozását – már azért sem, mert ezek a szabályok rendszeresen változnak. Arról nem is beszélve, hogy egyelőre nincs egy olyan applikáció sem, amelyet biztosan használhatnánk.

Töltsünk le hat különböző appot? Aztán azt használjuk, amelyiket épp elfogadja az adott ország – plusz legyen nálunk a kis plasztik is biztos, ami biztos, hogy hazafelé se legyenek gondok?

 

PH

(A teljes cikket a 168 Óra aktuális, április 14-i számában olvashatja.)

Legnépszerűbb cikkeink