Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Már csecsemők is kórházba kerülnek Covid miatt

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az angol mutáns a gyerekeket is erőteljesebben érinti: már pár hetes babák is szorulnak kezelésre. A gyerekkori sokszervi gyulladás is egyre gyakoribb.

A gyerekek között ugyan még mindig kisebb a koronavírus-fertőzöttek aránya, mint a felnőtteknél, de a tendencia gyermekkorban is kedvezőtlen, már pár hetes és hónapos babák is érintettek, és itthon vannak sokszervi gyulladással kezelt gyerekek is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója.

A szakember arról is beszélt, a harmadik hullámban dominánssá váló brit mutáns vírus a gyerekeket is erőteljesebben érinti. A kórházba kerültek között vannak csecsemők, 2 hetes, hathetes, 3 hónapos, de leginkább talán kiskamasz kortól jellemzőbbek a komolyabb tünetek.

Tavaly ősszel a gyerekkori sokszervi gyulladás is megjelent a kórházban. Ebben az esetben enyhén vagy észrevétlenül lezajlik a fertőzés, majd 2-4 hét elteltével súlyos állapotba kerül a gyerek, a láthatatlanul lezajló citokin vihar miatt – magyarázta az orvosigazgató.

A vezető tünet a magas láz, sokan szenvednek hasi fájdalomtól, hasmenéstől, gyakoriak a bőrtünetek, jellemző lehet a száraz kötőhártyagyulladás. A betegség sokszor sokkos állapothoz vezethet, keringési elégtelenséggel társulhat, és a szív érintettsége is gyakori, inkább funkcionálisan, mint szerkezetileg, és akár veseelégtelenséget is okozhat. Ezek miatt az ilyen betegeknél immunmoduláló és/vagy szteroidkezelést, keringés-, illetve légzéstámogatást kell alkalmazni. Vannak, akiket intenzív osztályon kell kezelni, de az orvos hangsúlyozta, bár az állapotuk súlyos, általában gyorsan regenerálódnak, és csak kevés gyerek szorul gépi lélegeztetésre. Fontos, hogy a sokszervi gyulladáson átesett gyerekek nem sportolhatnak egy ideig, még testnevelésórán sem vehetnek részt.

Fekete Ferenc arról tájékoztatott, közel 60 ilyen esetet kezeltek október óta, akiknek a 60-70 százaléka szorult átmenetileg intenzív osztályos kezelésre. Jelenleg a betegek döntő többsége akut Covid-fertőzés miatt került kórházba. „Sokszervi gyulladást autoimmun-reumás betegségek és egyéb vírusfertőzések is okozhatnak, de az, hogy tömegesen fordulnak elő ezek az állapotok a koronavírus-fertőzéstől, egyedülálló jelenség” – mondta a kórház vezetője.

Az orvosigazgató azt ajánlotta, akinek bármilyen, Covid-19-re utaló tünete van (felsőlégúti panasz, hasmenés, hőemelkedés vagy láz, fejfájás), végeztessen 15 perces antigén-vizsgálatot, és ha negatív, akkor egy PCR-tesztet is kérjen. Ameddig csak lehet, a gyerekeknek is az otthonukban érdemes gyógyulniuk, a karanténszabályokat betartva, tehát a szülők sem mehetnek dolgozni. Újszülötteket, csecsemőket a végbélben mért 38 fokos hőmérséklettel azonnal kórházba kell vinni, és mindenképpen kivizsgáltatni. De a 3 hónap alattiakat is szerencsésebb megmutatni orvosnak, ha lázasak – tanácsolta az orvos.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink