Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Fülöp herceg: Korfuról a Buckingham-palotába

Létrehozva:

Fotó: MTI / AP / Matt Dunham

Portré a 99 éves korában elhunyt hercegről.

II. Erzsébet királynő ereje-támasza, az utolsó brit gentleman, zseniális humorú arisztokrata férj – ilyen jelzőkkel illették április 9-i halálakor a 99 éves korában elhunyt Fülöp edinburghi herceget. De ki is volt ő valójában? S milyen volt sírig tartó szerelme a királynővel?

Fülöp, Dánia és Görögország hercege 1921. június 10.-én látta meg a napvilágot Korfu szigetén, András görög királyi herceg és Battenbergi Aliz hercegnő gyermekeként, a legenda szerint a kis Fülöp egy asztalon született meg. Mivel 1917. június 11-én lemondott I. Konstantin király, a királyi család több tagjának is száműzetésbe kellett vonulnia. András herceg és családja Svájcba költözött, majd Franciaországban telepedtek le, így Fülöp vajmi keveset értett görögül. A fiatal Fülöpnek igencsak hányatott gyermekkor adatott meg: édesapja szerencsejátékos volt, édesanyja, a születése óta siket Aliz skizofréniában szenvedett, fia nyolcéves korában elmegyógyintézetbe zárták. Bár rendkívül nehéz gyermekkora volt, rokonról-rokonra kényszerült vándorolni szerte Európában, Fülöp mégis jókedélyű és józan világlátású fiatalemberré cseperedett, arról nem is beszélve, hogy szemtelenül jóképű volt. 

 

Kísérőből férj

19 évesen, a Brit Tengerészeti Akadémia növendékeként látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, ahol az „anyakirálynő”, Erzsébet édesanyja, Erzsébet brit királyné arra kérte a fess katonát, hogy legyen lányai, Erzsébet és Margit kísérője. A kis Erzsébet bár alig töltötte be a 13-at, fülig belehabarodott a magas, szőke és szívdöglesztő Fülöp hercegbe. Érzelmei nem maradtak viszonzatlanok, és a két fiatal hamarosan levelezésbe kezdett. Erzsébet mindössze 20 éves volt, amikor Fülöp megkérte VI. György király lányának a kezét, ám az eljegyzéssel várniuk kellett egy évet, amíg az arajelölt be nem töltötte a 21-et. Fülöp és Erzsébet 1947 novemberében keltek egybe a Westminster-apátságban, s ez volt az első arisztokrata esküvő, amit közvetíthetett a BBC rádió. Azonban esküvőjüket a II. világháborút követően tartották, ezért nem szerettek volna túl nagy pompát és felhajtást. Olyannyira, hogy akkoriban jegyrendszer volt érvényben Nagy-Britanniában, és a legenda szerint Erzsébet is ilyen kuponokból finanszírozta esküvői ruháját. A frigyhez azonban Fülöpnek fel kellett vennie a brit állampolgárságot, az anglikán vallást és anyai ágról a Mountbatten nevet. Sőt, a II. világháborús brit-német szembenállás miatt esküvőjére német származású rokonait meg sem hívhatta. Ezért például három lánytestvére sem lehetett jelen, mert azok német férfiakhoz mentek hozzá. Kevesen tudják, de valójában egymás távoli rokonai voltak, ugyanis Fülöp és II. Erzsébet harmad-unokatestvérek. 

 

Főrendi szakács

Amikor 1952-ben az erős dohányos VI. György király tüdőrákban elhunyt, elsőszülött lánya, II. Erzsébet lépett trónra. Ekkor már két gyermekük volt, Károly herceg és Anna hercegnő, s később még két gyermekük született: András herceg és Eduárd gróf. De most vissza Erzsébet trónra lépéséhez! Hitvese, Fülöp ekkoriban döbbent rá, hogy egész életét felesége szolgálatának kell áldoznia, aki történetesen a brit birodalom uralkodója. Fülöp herceget egyebek mellett nagyon bántotta, hogy gyermekeik nem a Mountbatten, hanem a Windsor nevet viselik. Később Erzsébet „megkegyelmezett” neki, így gyermekei a Windsor-Mountbatten nevet viselhették tovább. Fülöp imádta gyermekeit, sokszor megtörtént, hogy a királyi édesanya távollétében maga főzött az éhes kis arisztokratáknak. Bár a királyi házaspár a sírig kitartott egymás mellett, sokan állították, hogy Fülöp herceg nem volt hűséges feleségéhez, állítólag nem vetette meg a balerinákat, bár mindezt soha senki nem tudta bizonyítani. Miután a herceg beletörődött, hogy fel kellett adnia legnagyobb vágyát, és soha nem szolgálhat a haditengerészetnél, a sportba menekült. 

 

A sportember

Kiváló pilótának bizonyult, és mai szemmel nézve kigyúrta magát. 1964-től 1986-ig a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke volt. 1971-ig lovaspólózott, majd áttért a fogathajtásra, a sportág alapszabályainak megalkotásában is részt vett. 1980-ban csapatban világbajnok volt, de szerzett Európa-bajnoki bronzérmet is. Ugyancsak hatalmas érdeme volt, hogy élete derekán, 42 éves korában megalapította a St. George’s House-t, barátjával, Robin Wood főlelkésszel együtt annak érdekében, hogy életközépi válságban szenvedő férfiaknak nyújthassanak lelki és spirituális segítséget. 

A 99 évet megélt Fülöp két hónap múlva töltötte volna be a századik életévét. Nagyon rövid betegség után otthonában, a Buckingham-palotában hunyt el, miközben élete szerelme, a királynő fogta a kezét. Április 17-én vesznek tőle végső búcsút a windsori Szent György-kápolnában. A temetésen természetesen részt vesz unokája, Harry herceg is, s talán teljesül a herceg kívánsága, és helyreáll a béke a Windsor-Mountbatten királyi házban.

 

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink