Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kína nem fenyeget, de figyelmeztet

Létrehozva:

Vang Ji kínai külügyminiszter. Fotó: EPA

A másfél órán át tartó telefonbeszélgetés a kínai fél kérésére jött létre Peking és Tokió között.

Vang Ji kínai külügyminiszter figyelmeztette Tokiót, hogy ne álljon Washington mellé Pekinggel szemben – derült ki a kínai külügyminisztérium hivatalos internetes oldalán megjelent közleményekből, amelyeket azt követően tettek közzé, hogy Vang hétfő este telefonon egyeztetett Motegi Tosimicu japán külügyminiszterrel.

A másfél órán át tartó telefonbeszélgetés a kínai fél kérésére jött létre – számolt be a South China Morning Post című hongkongi lap a japán külügyminisztérium közlésére hivatkozva. Történt mindez röviddel Szuga Josihide japán miniszterelnök április 16-i amerikai látogatása előtt, amelynek különös jelentőségére utal, hogy Szuga Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta elsőként kapott meghívást a külföldi vezetők közül a Fehér Házba.

Vang Ji a kínai külügyminisztérium egyik közleménye szerint Washington a nemzetközi közösség befolyásolására tett törekvéseit kritizálta burkoltan – bár bírálatában nem nevezte meg az amerikai felet. „Egy bizonyos szuperhatalom akarata nem képviseli a nemzetközi közösséget, és annak a kis számú országnak, amely ezt az országot követi, nem áll jogában kisajátítani a multilateralizmus szabályait” – fogalmazott a kínai külügyi tárca vezetője.

A másik, szintén hétfő este megjelent közlemény pedig azt idézte Vangtól, hogy „a kínai fél reméli, hogy Japán független és autonóm országként objektíven és racionálisan tekint Kína fejlődésére, és nem hagyja magát félrevezetni egyes, Kínával szemben előítélettel rendelkező országok által”.

A kínai külügyminiszter hozzátette, hogy Japán és az Egyesült Államok szövetségesek, de Kína és Japán is megállapodást írt alá a békés és baráti kapcsolat ápolásáról, Japánnak pedig ugyanúgy kötelessége tartania magát a megállapodásban vállaltakhoz.

Vang a beszélgetés során ismertette Kína álláspontját a Peking által magáénak vallott, ám japán fennhatóság alatt álló Tiaojü (japánul Szenkaku) szigetek, valamint a Dél-kínai-tenger kérdései kapcsán, továbbá ellenezte, hogy Japán bármilyen módon beavatkozzon Kína Hszincsiangot és Hongkongot illető belügyeibe.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink