Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

29 millió adag vakcinát „rejtegetett” az AstraZeneca Olaszországban

Létrehozva:

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Exportra szánták.

Olaszországban átkutattak egy üzemet, ahol lapértesülés szerint brit exportra szánt 29 millió adag, koronavírus elleni oltást „rejtegetett” az AstraZeneca gyógyszergyár. Az EU megerősítette a hírt.

Az olasz rendőrség szerdai közlése szerint a hétvégén végrehajtott akció során  az üzemben Belgiumba szánt vakcinákat találtak. A rendvédelmi hatóság hozzátette, hogy az Európai Bizottság kérte fel az olasz miniszterelnököt, hogy a helyi hatóságok révén vizsgáltassa ki a Rómától 30 kilométerre délre található Anagni kisvárosában, a Catalent nevű cég telephelyén lévő szállítmányokat. A La Stampa című olasz lap ezzel szemben szerdán azt közölte, hogy a koronavírus elleni 29 millió adag vakcinát „rejtegetett” az AstraZeneca Olaszországban. Az oltóanyagot a lap értesülése szerint a szabályokat megkerülve akarták Nagy-Britanniába szállítani.

A Catalent a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártócég megbízásából tölt fel oltóanyaggal ampullákat. A vállalat helyiségeinek átkutatását Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos kezdeményezte, miután az AstraZeneca nem teljesítette az első negyedévre szóló szállítási kötelezettségeit az EU-nak. A várt százmillió adag helyett eddig csak harmincmillió adag érkezett az uniós tagországokba.

Az EU szerdán megerősítette az olasz lap értesüléseit a dpa német hírügynökség megkeresésére.

Március elején az EU nem engedett Ausztráliába szállítani mintegy 250 ezer adag, koronavírus elleni oltóanyagot az AstraZeneca Róma melletti üzeméből.

Mario Draghi olasz kormányfő kemény fellépésre sürgette az Európai Bizottságot olyan gyógyszergyártókkal szemben, amelyek nem tartják be szállítási kötelezettségeiket.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink