Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Választani kell az elefántok és az avokádó között

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Kenya ország a világ egyik legnagyobb avokádótermelője, de a farmok és a kerítéseik korlátozzák az elefántok szabad vándorlását, ezzel veszélyeztetve a fajt.

Tolsztoj, a hatalmas hím elefánt közel 50 éve vándorol a Kilimandzsáró alatt. A példány túlélt eddig több pusztító aszályt, a helyiek támadásait és a vadorzók portyázásait is. Most azonban újabb kihívással kell szembenéznie: az avokádó iránti növekvő kereslet újabb nyomást helyez a régió élővilágára – írta a National Geographic a Phys.org cikke nyomán.

A közelmúltban súlyos konfliktus robbant ki a térségben Kenya egyik legnagyobb védett területénél, az Amboseli Nemzeti Rezervátum közelében lévő avokadófarm és az ott élő állatok miatt. A természetvédők és helyiek szerint a farm veszélyezteti az elefántokat, mivel korlátozza a szabad mozgásukat, ráadásul a tradicionális földhasználattal is szembemegy. A gazdaság támogatói ugyanakkor úgy vélik, a projekt nem jelent fenyegetést, emellett azt hangsúlyozzák, hogy a térségnek munkahelyekre van szüksége a koronavírus okozta válságban.

Kenyában a terjeszkedő mezőgazdaság és az állatok, így az elefántok közötti konfliktusok eleve súlyos problémát jelentenek. Kenya a világ egyik legnagyobb avokádótermelője és exportőre. Ráadásul ahogy nő a termés iránti igény a fejlett országokban, úgy a piac is fokozatosan bővül. A helyiek és a szakértők viszont hajthatatlanok, szerintük az elefántok és az avokádótermesztés nem fér meg egymás mellett.

A KiliAvo Fresh vállalat korábban engedélyt kapott a környezetgazdálkodási hivataltól egy új farm létrehozására, amelyhez a maszájoktól vásárolták a birtokot. A területen a természetvédők és helyiek nyomására 2020 szeptemberére visszavonták a cég licencét, a hivatal pedig vizsgálatot rendelt el. A KiliAvo Fresh azonban fellebbezett, a munkát pedig folytatták.

Az aktivisták szerint a KiliAvo elektromos kerítéseinek már most is nekiütköznek az elefántok, ami igazolja, hogy a farm valóban megzavarja az állatok vándorlását. Egyes szakemberek úgy vélik, Kenyában a mezőgazdaság immár a vadorzóknál is komolyabb fenyegetést jelent az élőlényekre. 

A vadon élő állatok már az autókkal is versenyeznek, hogy átjuthassanak a Kimana Sanctuary-ba, amely kulcsfontosságú hely az Amboseli, a környező hegyvidék és a Tsavo és a Chyulu Hills parkokban található élőhelyek között. 

„Ha így folytatjuk, az Amboseli Nemzeti Park halott lesz” – mondta Daniel Ole Sambu természetvédő.

PH

Legnépszerűbb cikkeink