Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Ne legyen szemét a konyhai maradék

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot? – nem kevesebb ambícióval indította útjára a Föld Napja Mozgalmat 1970-ben Denis Hayes egyetemista a Föld védelmében. Írásunkban azokat az egyszerű megoldásokat szedtük csokorba, amelyeket a konyhában bármelyikünk megvalósíthat a környezetet megóvásáért.

Gyerekkorunkban hallottuk eleget, hogy csak annyit kell szedni a tányérunkra, amennyit megeszünk. Ezt sokan elfelejtik, amikor wellness szállóban töltik a hétvégét, vagy egy ünnepi menühöz szervezik a bevásárló körutat. Húsvét után is sokan szembesülnek azzal, hogy tele a hűtő mindenféle étel maradékával. Ezeket a leleményes háziasszony vagy háziúr új formában tálalja. A maradék főtt tojásból vajjal, zöldhagymával, pici borssal és mustárral remek tojáskrém készíthető, a sonka csücske pedig, amire már egyetlen családtag sem vágyik, sonkakrémmé átváltozva remek alapja lehet a reggeli vagy esti meleg szendvicseknek. A kalács maradékát az ünnep után máglyarakásban használhatjuk fel.

Élelmiszerbiztonsági szempontból az ételek megmentésének a legbiztonságosabb módja a fagyasztás. Ezt sajnos a friss tavaszi zöldségek nem bírják ki, de a húsleves zöldséges alkatrészei igen, és később bármikor készülhet belőlük francia saláta. A húsleves pedig leszűrve, kis adagokban kiváló alapléként szolgálhat tovább. A lefagyasztandó ételeket adagonként, felcímkézve csomagoljuk el és tegyük a mélyhűtőbe, így elkerülhetjük, hogy a szükségesnél nagyobb mennyiséget kelljen kiolvasztani, és ne a felengedés után szembesüljünk azzal, hogy egyáltalán mit tároltunk.

A krumplis, túrós, tejfölös ételek nem viselik jól a fagyasztást, ahogy a főtt tészták és a tejszín- vagy tojáshabos sütemények sem. A rántással sűrített ételek viszont kibírják.

A világ szerencsésebb felén általános az élelmiszerpazarlás, de ez se nem vigasz, se nem felmentés arra, hogy a magyar háztartások évente 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak. Annyit, amennyivel félmillió ember egy éven át jól tudna lakni. Ezt az elgondolkodtatóan nagy mennyiséget fölöslegesen termelték, sok energiát felhasználtunk, amikor hazavittük, és ha a kukában landol, azzal tovább rontjuk a Föld állapotát. A takarékosság nemcsak erkölcsi kérdés, hanem, az emelkedő árakat figyelve, ma már komoly figyelmeztetés is a családi költségvetéseknek.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink