Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Jordán Tamás: Nem vagyok gyáva!

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A be nem mutatott Alföldi-darabbal kapcsolatban úgy érezte, az előadást elutasítaná a szombathelyi közönség.

„Amikor Robival beszélgettünk erről, azt mondta, ha ő lenne a szombathelyi igazgató, ő sem mutatná be” – fogalmazott legfrissebb 168 Óra hetilapnak adott interjújában.

Jordán Tamás úgy érzi, élete egyik legfontosabb momentuma volt, amikor Szombathelyen 2017-ben nem akarták meghosszabbítani a szerződését, és tüntettek mellette.

„Ez szeretetcunami volt. Nagyon meglepett, ahogy a közönség reagált erre” – mondta. Hozzátette, némi politikai jellege is lehetett a tüntetésnek, „bár abban majdnem mindig következetes voltam, hogy egy igazgató ne politizáljon. Néhányszor áthágtam ezt a szabályt” – tette hozzá.

Szerinte a szakmai és emberi minősége mellett, de a rendszer ellen is szólhatott a tüntetés. Kifejtette, egész életében nehezen viselte a társadalmi feszültséget, keresztény neveltetésben részesült, de a jelenlegi helyzetben nem látja jelét a szeretetnek.

„Ebben a kereszténynek mondott országban le vagyok döbbenve, mennyire különbözik mindaz, amit tapasztalok, attól, amit tanultam. A családomban erős katolikus nevelésben volt részem. Az egyik nagybátyám 1937-ben Sao Paulóban megalapította a bencés rend misszióját. Számomra a kereszténység első számú szabálya a szeretet. Gyerekkoromban belém ivódott, hogy a szeretet a legfontosabb parancs. Nyomaszt, hogy ebben az országban nemhogy a szeretetről nincs szó, de egyre inkább elharapódzik a gyűlölet. Ez elviselhetetlen számomra, ezért keresek mindenkivel konszenzust. Már évtizedekkel ezelőtt is nehezen tudtam elviselni a társadalmi feszültséget, most egyre jobban generálják” – mondta.

Kérdésre kifejtette, hogy nem érzi magát gyávának, miután meghirdette a szombathelyi színház Székely Csaba melegekről szóló, Öröm és boldogság című darabját Alföldi Róbert rendezésében, de mégsem került sor a premierre. „Amikor meghirdettem, hittem Alföldiben, és hiszek most is. De az volt a megérzésem, hogy ezt a szombathelyi közönség elutasítaná. Átgondoltam a döntésemet, és arra jutottam, hogy nem mutatjuk be ezt a darabot. (…) Amikor Robival beszélgettünk erről, azt mondta, ha ő lenne a szombathelyi igazgató, ő sem mutatná be.”

A POSZT megszűnéséről lemondóan nyilatkozott, de a színházak helyzetéről is megtudhattuk a véleményét. „Szeretnék szelíden fogalmazni. Katasztrofálisnak és majdnem reménytelennek tartom a helyzetüket. Az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történt, a csúcspélda. De a színházigazgatói kinevezéseket, vagy azt, hogy ki miért mennyi támogatást kap vagy nem kap, ugyanígy említhetném. Elsősorban politikai szempontokat preferálnak” – mondta.

PH

Legnépszerűbb cikkeink