Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Két magyar film is versenyben az Arany Medvéért

Létrehozva:

Jelenet a Természetes fény c. filmből | Fotó: Dobos Tamás / Vertigo Média Kft.

Fliegauf Bence és Nagy Dénes filmje is szerepel a programban.

Szerdán bemutatták a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotását. Idén a neves fesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjában két magyar film szerepel. A másik magyar alkotást, Nagy Dénes Természetes fény című moziját kedden mutatták be.

A Rengeteg – Mindenhol látlak című filmben korábban láthatatlan feszültségek, félelmek öltenek testet. Az első részhez hasonlóan hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálomszerű útvesztőjébe kalauzol a film, amelyben a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert.

A filmben többek között olyan színészek szerepelnek, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli, Végh Zsolt és Balla Eszter, de feltűnik a zenész Víg Mihály, a majdnem százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is.

A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült alkotás világforgalmazója az innovatív alkotásokra specializálódott Films Boutique lett. A film producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor, az operatőrök Gyuricza Mátyás és Nyoszoli Ákos, a vágók Gelencsér Terence Gábor, Kiss Wanda és Kovács Dávid. A film zenéjét Fliegauf Bence, Beke Tamás, Fancsikai Péter szerezte – olvasható az alkotók közleményben.

A Berlinalét idén közönség és filmcsillagok nélkül, online szakmai rendezvényekkel és vetítésekkel rendezik meg. A szemle 71 éves történetében egyébként először fordul elő, két magyar nagyjátékfilm is indul a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. A két magyar film 13 másik munkával versenyez az Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért. A szakmai programok ideje alatt a nemzetközi zsűri is dolgozik, döntéseiket pénteken ismertetik. A testületet az Arany Medvével az utóbbi években díjazott művészek közül válogatták ki, meghívták Enyedi Ildikót is, aki 2017-ben vitte el a fődíjat Testről és lélekről című filmjével.

Az idei nyertesek névsorának kihirdetésével nem ér majd véget a 71. Berlinale. Valamennyi szekció összes filmjét bemutatják a nagyközönségnek is, a Berlinale Summer Special című rendezvénysorozatban. A nyilvános vetítéseket június 9-től június 20-ig tartják meg, ha a járványhelyzet megengedi.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink