Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Milliókat ér Jókai kézjegye

Létrehozva:

Forrás: antikvarium.hu

Rákosi Mátyás aláírása majdnem a duplájáért kelt el, mint Kosztolányi Dezső szignója.

Két és fél millió forintért árverezték el Jókai Mór összes műveinek 81 kötetét a szerző aláírásával, amelyre hetvenkilencen licitáltak az antikvarium.hu internetes oldal legutóbbi könyv- és kéziratárverésén. Szorosan nyomában van Széchényi Zsigmond, de Rákosi Mátyás aláírása is majdnem a duplájáért kelt el, mint Kosztolányi Dezső szignója – írta az Index.

Szintén szép summáért, kétmillió forintos leütési árért vitte el a győztes licitáló gróf Széchenyi Zsigmond Két kecske című kötetét, melyet a szerző barátjának, a magyar vadászirodalom másik klasszikusának, az Afrika-kutató Kittenberger Kálmánnak dedikált – írta az aukciót lebonyolító cég a közleményében. A harmadik helyen Gárdonyi Géza A kékszemü Dávidkáné című műve áll, egymillió-hatszázezer forintot ért egy gyűjtőnek. A Radnóti Miklós aláírásával ékesített Pogány köszöntő hatszázhatvanezer forintért kelt el. Az aukción gazdára talált kötet érdekessége, hogy a kevés kiadott illusztrált példány közé tartozik, és az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos is aláírta. Mikszáth Kálmán Különös házasság című műve alig valamivel háromszázezer forint alatt ment el, Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című kötetének kék tintával aláírt példányát 223 ezer forintos ár ellenében vásárolták meg, Ady felesége, Csinszka, azaz Boncza Berta számozott kiadású, aláírt verseskötetét pedig 600 ezer forintért adták el. 

A sportlegendák kézjegye is komoly befektetéssé vált. A Bajnokokról bajnokok című sportösszefoglaló 570 ezer forintot ért 13 olimpiai bajnokunk – köztük Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor és Székely Éva aláírásával. Puskás Ferenc életregénye, az aláírt Egy legenda életre kel is 250 ezerért talált gazdára. 

Rákosi Mátyás aláírása, ami A fordulat éve című kötetben szerepelt, 550 ezer forintot ért valakinek. 

Az aukción szerepelt volna József Attila vélhetően saját kezűleg írt Edit verse, ezt végül visszavonták az árverésre bocsátható tárgyak közül, mert kétségek merültek fel az eredetét illetően. Ha nem vonják vissza, minden bizonnyal ez kelt volna el a legdrágábban, hiszen néhány héttel ezelőtt már 2,6 millió forint fölött járt a licit.

PH

Legnépszerűbb cikkeink