Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Milliószámra állnak az AstraZeneca vakcinái az EU-ban

Létrehozva:

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Csak minden ötödik AstraZeneca-vakcinát használták fel eddig az EU-s tagországokhoz érkezett szállítmányból – írja a Guardian.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján az Európai Unió 27 tagállama között szétosztott mintegy 6 millió 134 ezer dózisból eddig körülbelül 4 millió 849 ezret nem adtak még be. Ennek az egyik legvalószínűbb oka az, hogy Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban csak a 65 év alattiaknak, Magyarországon pedig csak a 60 év alattiaknak kínálják fel ezt a típusú vakcinát, az illetékesek pedig lassan irányítják át a rendelkezésre álló dózisokat a fiatalabbaknak.

Angela Merkel német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában arról beszélt, sokan a vakcina hatékonysága körüli kérdések miatt utasítják el az AstraZeneca oltóanyagát. „Jelenleg elfogadottsági problémák vannak az AstraZeneca-vakcinával. Ez egy hatásos, megbízható, biztonságos és az Európai Gyógyszerűgynökség által elfogadott oltóanyag, amit Németországban 65 éves korig javaslunk. Minden hatóság azt mondja nekünk, hogy ez a vakcina megbízható, és amíg ilyen kevés vakcina áll rendelkezésre, addig nem lehet válogatni” – mondta.

A Guardian adatelemzéséből az derül ki, hogy Belgiumban a 201 600 dózisból mintegy 9 800-at, Bulgáriában a 117 600-ból 2 035-öt, Olaszországban pedig a 499 200-ból mintegy 96 000-et használtak fel. A vizsgált országokhoz képest Angela Merkel szerint az AstraZenecáról negatívan vélekedő németek teljesítenek a legjobban: itt közel másfél millió dózisból eddig 189 000-et adtak be.

Az oltóanyag beadatásáról Merkel mellett Emmanuel Macron francia elnököt is megkérdezték. A német kancellár elmondta, 66 éves korával ő már kiesik abból a korcsoportból, akiknek ajánlják az AstraZenecát, a francia elnök ehhez képest úgy vélekedett: amennyiben ez a vakcina lesz éppen kéznél, akkor természetesen hajlandó lesz ezzel beoltatni magát.

PH

Legnépszerűbb cikkeink