Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szexi lett az erdei túrázás

Létrehozva:

Fotó: Dimény András

A pandémia okozta kényszerhelyzet, hogy kerülnünk kell a nagy összejöveteleket, sokakat arra ösztönzött, hogy felfedezzék a természetet.

Úgy is mondhatjuk, hogy szexi lett a túrázás, erdőjárás, de hogy ez meddig tart, annak a 168 Óra járt utána. Az egyik közösségi oldalon az utóbbi időben nagyon népszerű lett egy csoport, aminek célja, hogy heti három túrát szervezzenek a Gerecsében és a Vértesben, ami fejenként kétezer forintba kerül – írja a 168 Óra. A lap ennek nyomán járt utána, hogy vajon mennyire lett felkapott hobbisport az erdei kirándulás.

Csányi (Csanya) László versenyszervező, a terepfutas.hu oldal alapítója a lapnak elmondta, mindennek nem túl kellemes hozadéka, hogy komoly gócok alakultak ki egy-egy kilátópont körül, illetve egy-egy útvonalon. Divatos hely lett a Rám-szakadék, a Sorrento-szikla, de már a Prédikálószék is csak cipzármódszerrel érhető el. A nagy megélénkülés nemcsak a túrázóknál látszik, hanem a szervezőknél is. Csányi hozzátette, hogy versenyt 2020. március közepe óta nem lehet szervezni, kizárólag az edzések megengedettek, természetesen ezek is a járványügyi szabályok betartásával. Ezek mellett azonban robbanásszerű az érdeklődés az egyéni és az úgynevezett instant túrák, versenyek, körök iránt. Ez annyit tesz, hogy a túrázónak vagy futónak egy előre meghatározott útvonalat kell bejárnia, a kihelyezett ellenőrző pontokon be kell jelentkeznie valamilyen módon, majd ha szintidőn belül teljesíti a kört vagy szakaszt, érmet, pólót, oklevelet kap. 

 

Az első ilyen túra lényegében az Országos Kék Túra volt, csak ott nem okostelefonnal kell járni az erdőt, hanem egy füzettel, és nem kódot kell leolvasni, hanem pecsételni kell. Ez a forma reneszánszát éli, legalábbis a 168 Órának nyilatkozó Németh Csaba, a Természetjáró Szövetség Kéktúra Szakosztályának vezetője szerint jócskán megnőtt a regisztráltak száma. Korábban ugyanis hatezer igazolófüzet volt a túrázóknál, ez már 2019-ben tízezer fölé nőtt, tavaly pedig meghaladta a 22 ezret. „Bár a túrát teljesítők száma jóval kevesebb” – mondta Németh a lapnak. Hasonló növekedésről számolt be a 168 Órának Szemán Róbert is, aki hobbiszinten kezdett el túramozgalmat hirdetni, és amatőr sportolásra buzdítja a lakosságot azzal, hogy megalkotta a geogo.hu oldalt és alkalmazást. 

Meg kell említeni, hogy a témában és túráztatásban jártas emberek úgy vélik, a fellendülés leginkább a koronavírusnak köszönhető. A 168 órának többen elmondták, hogy szerintük amint megnyitnak a kocsmák, mozik, kerthelyiségek, az emberek vissza fognak térni a régi szokásaikhoz. Aki csak unaloműzés céljából megy most ki az erdőbe, annál ez a szórakozás csak átmeneti. A nagy-nagy érdeklődésből a túraszervezők is levonták a következtetéseket, szerintük a kirándulók komoly edukációja fontos feladat lesz a jövőben.

PH

 

(A teljes cikket a 168 Óra 2021. február 18-i számában olvashatják.)

Legnépszerűbb cikkeink