Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A legjobb 100 között a Semmelweis Egyetem

Létrehozva:

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Jelentősen javította korábbi pozícióit a Semmelweis Egyetem a „US News Best Global Universities” 2021-es világrangsorában.

A magyar intézmény a legjobb helyezést idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer” szakterületi rangsorban érte el, amelyben huszonöt helyet előrelépve már a világ 87. legjobb felsőoktatási intézményének számít.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Szívügyekben már az első százban a Semmelweis Egyetem című közleménye szerint a világrangsor 80 ország mintegy 1500 intézményének teljesítményét méri össze, nagyrészt objektíven mérhető mutatók alapján. 

 

A Semmelweis Egyetem nyolc szakterületi listán szerepel, a 87. és a 345. hely között. A kardiológia területén leginkább az idézettség és a nemzetközi együttműködések húzzák fel az intézmény teljesítményét – írták, hozzátéve, hogy a gazdaság-újraindítási akciótervben a magyar egyetemek fejlesztésére szánt több mint 1500 milliárd forint újabb lendületet ad a felzárkózáshoz.

Palkovics László innovációs és technológiai minisztert idézve közölték: a magyar orvos- és egészségtudományi felsőoktatás az elmúlt években egyre jobban teljesít, egyre versenyképesebb diplomát ad, hazai és nemzetközi elismertsége folyamatosan nő. A kormány azon dolgozik, hogy az évtized végére több hazai egyetem is állandó helyet vívjon ki magának Európa és a világ legjobbjai között.

A közleményben megjegyzik, hogy az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények az egészségügy szakmai utánpótlásán túl a fekvőbetegek szakellátásának negyedéért is felelnek, és jelentős bázisai a nemzetközi szinten kiemelkedő magyar szakirányú kutatásnak.

A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat. A „történelmi léptékű fejlesztési programnak köszönhetően” világszínvonalú képzések egyre bővülő választéka válik elérhetővé a magyar fiataloknak Magyarországon is – írta az ITM.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink