Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Európa élvonalában a magyar szumó

Létrehozva:

Fotó: MTI / Marjai János

Ma már világ és Európa-bajnokokkal is büszkélkedhetünk. Szeptemberben jöhet az Érd Kupa, amely Európa-kupa besorolású verseny.

Az Érd kupát immár több mint 25 éve rendezik meg, ám három éve Európa-kupa viadal, és kvalifikációs pontokat lehet szerezni rajta a Világjátékokra. Dr. Ancsin László, a magyar szövetség elnöke szerint azért is fontos megrendezni a viadalt, mert az így fontos állomás lehet a világbajnoki felkészülésben. 

„Várhatóan szeptember elején lenne a magyarországi Európa-kupa, rá két hétre pedig jöhet majd a krotoszyni világbajnokság. Érdekesség, hogy 2020-ban ez volt az utolsó nemzetközi verseny Európában, míg 2021-ben az elsők között lehet, amit újra megrendeznek” – mondta a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke a Pesti Hírlapnak, hozzátéve, hogy a szumó az elmúlt 25 évben óriási fejlődésen ment át hazánkban.

„A birkózók hozták be Magyarországra a sportágat. Még Dr. Hegedűs Csaba volt a birkózó szövetség elnöke, őt keresték meg a japánok, és egy budapesti birkózó világbajnokságon mutatták be a sportot, még felszereléseket is adtak hozzá. Nem sokkal később, 1997-ben jegyezték be a szumó szövetséget.’

 

A sportvezető elmondta, hogy ezek után természetesen a birkózók közül kerültek ki az elmúlt 20-25 év legjobb magyar szumósai is. Libor Dezső vagy éppen Kismóni János mindkét birkózószakágban szerzett Európa- és világbajnoki érmet, de fontos megemlíteni Bárdosi Sándort is, aki mindent megnyert szumóban, amit meg lehet nyerni. Érdekesség, hogy Dr. Ancsin László is lényegében Bárdosinak köszönheti, hogy a szövetség élére került. Korábban ő is birkózott és szumózott, de a munkája miatt nagyon messze került a sporttól. Kilenc évvel ezelőtt, 2012-ben aztán megkereste őt Bárdosi, és arra kérte, segítsen a sportágnak. A magyar szumó jelenlegi helyzetéről az elnök így vélekedett:

„Kimondottan jól állunk. Európában biztosan a legjobban teljesítő öt nemzet között vagyunk, de a világbajnokságokon is jól szereplünk. Egyébként itthon általában a birkózó szakosztályon belül zajlik a szumó oktatás, de van már néhány kimondott szumó egyesület is. Évente öt versenyt rendezünk, ám mivel itt pörgős, általában 20-30 másodperces meccsek vannak, egy hétvége alatt az összes korosztály összeméri tudását. Ehhez jönnek még a válogatottbeli megmérettetések. Európában általában hat Európa-kupa versenyt rendeznek egy évben, és ott van még az Európa-bajnokság, a világbajnokság vagy épp a Világjátékok.” 

Persze, a járványhelyzet alaposan átírta a 2020-as versenynaptárt, ám a szövetség elnöke bízik abban, hogy idén helyreáll a rend.

„Most körvonalazódik minden. Úgy néz ki, májusban a németek már rendeznek egy Európa-kupát, mi pedig ugye szeptemberben, majd a lengyel Krotoszynban, lesz a világbajnokság, remélem, azt is megrendezik.”

A felnőtt férfiak között három súlycsoport – a 85 kiló alattiak, a 85 és 115 kiló közöttiek és a 115 kiló felettiek – van, de megrendezik az abszolút kategóriát is, ahol nincs semmilyen súlymegkötés. Ez hasonlít legjobban a profi szumóhóz. Mert mint a legtöbb küzdősportban, itt is vannak profik.

„Persze, nálunk ez egy kicsit másképp működik, mint a többieknél. Japánban van a profi liga, és ahhoz, hogy valaki oda bekerüljön, ott is kell élnie. Ám ahogy a világ minden részén, ott is van valaki, aki Magyarországot képviseli. A japánok ugyanis rendszeresen küldenek megfigyelőket az Európa-bajnokságra, és egy ilyen versenyen nézték ki maguknak Tóth Attilát, aki már 2004 óta Japánban él, és a profik között versenyez.”

Adódik a kérdés, hogy a szumónak van-e esélye arra, hogy egyszer bemutatkozzon az olimpián.

„Szerintem ezt a japánok nem nagyon erőltetnék. Nekik nagyon fontos a profi ligájuk, és nem szeretnének konkurenciát. Persze, elméleti esélye van az olimpiai szereplésnek, hiszen azt szokták mondani, hogy a Világjátékok az olimpia előszobája, de én azt gondolom, erre még sokáig kell várnunk.”

Fehér György

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink