Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Idén ezeket a plusz juttatásokat kapják a nyugdíjasok

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Fotó: Kallos Bea/MTI

2021 januárjában a rendszeres (inflációs) nyugdíjemelés keretében 3 százalékkal növelték a nyugdíjakat. Az átlagnyugdíj összege 2021. januárjától 150 ezer forintra emelkedett.

A januári inflációs emeléssel növelt összegre lehet vetíteni a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként a nyugdíj 25 százalékával megegyező összegű plusz juttatást, amelyet február 12-én kaptak meg azok a nyugdíjasok, akik bankszámlára kérik a nyugellátásuk utalását, míg február 22-éig a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez az ellátást azok, akiknek a postás viszi ki a nyugdíját.

A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként a nyugdíjasok a 2021. januári nyugdíjuk 25 százalékát, második lépéseként a 2022. januári nyugdíjuk 50 százalékát, harmadik lépéseként a 2023. januári nyugdíjuk 75 százalékát, míg utolsó lépésként a 2024. januári nyugdíjuk 100 százalékát kapják meg a februári nyugdíjuk mellett plusz juttatásként. Ezt követően minden évben február hónapban az aktuális év január havi nyugellátásával egyező összegben kapják a 13. havi nyugdíjukat az erre jogosultak.

3+2=5

Az idei plusz egynegyed havi nyugdíjra 77 milliárd forintot irányoz elő a költségvetés, mivel az öregségi és hozzátartozói nyugdíjasok mellett a közel két tucatnyi nyugdíjszerű ellátásban (például rokkantsági, rehabilitációs vagy korhatár előtti ellátásban) részesülőket is megilleti az egyhavi ellátás 25 százalékával megegyező összegű plusz juttatás, vagyis közel 2,6 millió jogosult számíthat átlagosan a 13. havi nyugdíj (ellátás) negyedére most februárban. Ha csak az öregségi nyugdíjasok – vagyis a korbetöltött nyugdíjasok és nők kedvezményes nyugdíjában részesülők – átlagos járandóságát (2021. januárban 150 ezer forintot) tekintjük, akkor a 25 százalékos plusz nyugdíj átlagosan 37.500 forint bevételt hozhat a jogosultak részére.

A 13. havi nyugdíj egynegyedének kifizetése úgy is értelmezhető, hogy éves szinten a nyugdíjak jövőre nem 3 százalékkal, hanem 3+2, azaz 5 százalékkal nőnek majd. Egyszerű példán bemutatva: 100 ezer forint nyugdíj esetén a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként e 100 ezer forint 25 százalékát, azaz plusz 25 ezer forintot kap az érintett. E 25 ezer forintot az éves nyugdíjösszegre, e példában 12 x 100 ezer forintra, azaz 1,2 millió forintra vetítve az eredmény két százalékpont, vagyis a plusz juttatás ennyivel növeli meg éves szinten a nyugdíj összegét, ezért az inflációs 3 százalékhoz e 2 százalékot hozzáadva a nyugdíjemelés tényleges mértéke 5 százalék lesz. 2022-ben már plusz 4 százalék, 2023-ban plusz 6 százalék, 2024-től pedig minden évben plusz 8 százalék emeléssel ér föl a 13. havi járandóság visszaépítése címén kapott plusz juttatás, vagyis ennek révén a jövőben olyan mértékben nőhetnek majd a nyugdíjak, mintha visszaállna a nyugdíjnövelés svájci módszere, a vegyes indexálás.

Ha a GDP…

Ez a két juttatás – a januári rendszeres nyugdíjnövelés és a februárban várható plusz negyedhavi nyugdíj – biztosan megilleti 2021-ben a nyugdíjasokat, e juttatásokhoz további feltételeknek nem kell teljesülniük. Nem úgy, mint a nyugdíjprémiumhoz, amellyel 3,5 százalék-ot meghaladó mértékű gazdasági növekedés esetén továbbra is számolni lehet. A 2021. évi költségvetési törvény a koronavírus járvány okozta tavalyi visszaesés után (ami a 2020. novemberi nyugdíjprémium reményét elfújta) a GDP 4,8 százalékos növekedésével számol, vagyis a tervezett növekedés és a törvényi küszöbérték különbsége jövőre 1,3 lenne, ez a nyugdíjprémium számításánál alkalmazandó szorzószám. A számítás során a 2021. novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot kell megszorozni ezzel a szorzószámmal.

Ha valóban 4,8 százalék lesz a GDP növekedése, akkor a nyugdíjprémium maximális összege az 1,3-as szorzótényező és a 20 ezer forint szorzata, azaz 26 ezer forint lehet, ezt kapná minden olyan jogosult, akinek az ellátása legalább havi 80 ezer forint lesz jövő novemberben. (A kisebb összegű ellátásban részesülők arányosan kisebb összeget kapnának, nekik a tényleges ellátásuk egynegyedét kell majd megszorozni a szorzótényezővel, hogy lássák, milyen összegű nyugdíjprémiumra lesznek jogosultak.) A GDP növekedés a friss előrejelzések szerint idén 4-6 százalék közötti mértékben nőhet.

A fentiek alapján a nyugdíjasok most januárban megkapták a 3 százalékos inflációs emelést, februárban megkapják a negyedhavi plusz nyugellátást (ami plusz 2 százalék-os nyugdíjemeléssel ér föl éves hatásában), emellett 2021. novemberben nyugdíjprémiumra is számíthatnak, ha a GDP 2021. évi növekedése meghaladná a 3,5 százalékot. 

Ha az infláció éves mértéke idén a 2021. január – augusztus hónapokban mérendő tényadatok alapján 3 százaléknál magasabb lenne, akkor a fentieken túl 2021. novemberben emelési korrekcióra is számíthatnak a nyugdíjasok.

Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Legnépszerűbb cikkeink