Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Meghalt a kezelőorvos, aki Navalnijt mérgezése után kezelte

Létrehozva:

Az ötvenöt éves főorvos-helyettes helyezte mesterséges kómába az orosz ellenzéki politikust, ő is tudott az állapotáról a legtöbbet.

Szergej Makszimisin, aki az omszki sürgősségi kórház főorvos-helyettese volt, 55 éves korában meghalt – áll a kórház által kiadott közleményben, amit a CNN idézett.

„Sajnálattal tájékoztatjuk Önt arról, hogy … az 1. számú sürgősségi kórház aneszteziológiai és újraélesztési helyettes főorvosa, az Omszki Állami Orvostudományi Egyetem tanszékének asszisztense, az orvosi tudományok doktora, Szergej Makszimisin Valentovics hirtelen elhunyt” – olvasható a kórház közleményében, amely azonban a halál okát nem említi. A kórház aneszteziológiai és újraélesztési főorvos-helyettesként Makszimisin a kórház egyik legidősebb orvosa volt.

Leonyid Volkov, Alekszej Navalnij vezérkari főnöke a CNN-nek azt mondta, Makszimisin a novicsokkal megmérgezett Navalnij kezeléséért felelt, egész pontosan a mesterségesen kiváltott kómáért is. „Makszimisin mindenkinél többet tudott Alekszej állapotáról, így nem tudom elvetni a szabálytalanság lehetőségét” – tette hozzá diplomatikusan.

„Azonban Oroszország egészségügyi rendszere nagyon gyenge, és nem ritka, hogy hasonló korú orvosok hirtelen meghalnak. Kétlem, hogy lesz valamilyen vizsgálat a halála kapcsán” – folytatta Volkov. 

Emlékezetes, Navalnij a szibériai Tomszkból repült Moszkvába, amikor hirtelen rosszul lett. A repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, az ellenzéki politikust pedig a városi kórházba vitték, ott volt Makszimisin főorvos-helyettes. Bár több nyugati laborban kimutatták az idegmérget Navalnij szervezetében, a Kreml tagadja, hogy mérgezés történt volna.

 

 

Legnépszerűbb cikkeink