Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Biden áthangszereli az Egyesült Államok bevándorlási politikáját

Létrehozva:

Újabb rendeleteket adott ki az elnök.

Az új rendeletek – amelyek egy részének célja, hogy visszájára fordítására az előző elnök, Donald Trump intézkedéseit – a határellenőrzésről, a legális bevándorlásról és a korábbi határpolitika következtében szétszakított családok újraegyesítésének elősegítéséről szólnak, és velük kilencre nőtt Biden bevándorlási rendeleteinek száma két héttel hivatalba lépése után.

Az új elnök rögtön a beiktatása utáni napon beterjesztett a törvényhozás elé egy jogszabályjavaslatot, amely lehetőséget teremtene előbb legális státus, majd sok év után az állampolgárság megszerzésére az Egyesült Államokban mintegy 11 millió illegális bevándorlónak. Ennek a sorsa bizonytalan, mert a demokrata pártiak többsége szűk a képviselőházban, a szenátusban pedig teljesen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, ott a demokraták csak az alelnök szavazatával tudnak létszámfölénybe kerülni.

Az új rendeletek ünnepélyes aláírásakor Biden kijelentette:

„Nem új törvényt terjesztek most be, csak javítok egy rossz politikát.”

Az egyik rendelet arról szól, hogy különleges csoport jön létre a szétszakított családok újraegyesítése érdekében. Ennek vezetője Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter lesz, akinek jelölését éppen kedden erősítette meg a szenátus. Bírósági iratok szerint 5500 olyan gyerek lehet, aki a Trump-kormányzat idején megszigorított bevándorláspolitika következtében elszakadt szüleitől, és köztük van mintegy 600, akinek a szüleit egyelőre nem is találják.

A határellenőrzés felülvizsgálatáról szóló rendelet szerint felgyorsítanák a Latin-Amerikából az Egyesült Államokba bejutni akaró menedékkérők rendezett bejutását az országba. Ezeknek a menedékkérőknek valamelyik mexikói határvárosban kell kivárniuk, hogy amerikai bevándorlási bíróság meghallgassa őket. Eddig az amerikai határőrség őrizetében voltak, gyakorlatilag nem kaphattak jogi védelmet, és sorsukról gyorsan döntött a hatóság.

Biden utasítást adott azoknak a megállapodásoknak a felülvizsgálatára, amelyeket a Trump-kormány kötött Guatemalával, Salvadorral és Hondurasszal, és amelyek szerint az ezekből az országokból érkező menedékkérőket elutasítják az Egyesült Államokban, vissza kell térniük hazájukba, és ott kell védelmet kapniuk.

Nem nyúlt viszont Biden – a várakozásoknak megfelelően – a befagyasztott ideiglenes munkavállalási vízumokhoz és tartózkodási engedélyekhez, nyilvánvalóan azért, mert a koronavírus-járvány miatt rengeteg amerikai állampolgár vált munkanélkülivé.

Az AP amerikai hírügynökség szerint Biden rendeleteinek hatása nem lesz azonnal érezhető, éppen emiatt Jen Psaki fehér házi szóvivő ismét figyelmeztette azokat, akik az egyesült államokbeli menedék céljából a határhoz rohannának, hogy ne tegyék.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink