Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Míg itthon a megélhetésért, addig Franciaországban a jobblétért nyitnának tilosban a vendéglátósok 

Létrehozva:

Ott a kifizetések ellenére is nagy az elégedetlenség. 

Míg itthon azért is szólni kell, hogy az ígért bértámogatást felgyorsítsák, addig Franciaországban a támogatások ellenére is kinyitnának az étteremtulajdonosok. A két ország közötti különbségek szemmel láthatóak. 

Magyarországon például hat hónap bezárással büntetik az újranyitókat – akiknek már a megélhetés a tét, Franciaországban pedig ugyanazért egy havi bértámogatás megvonásával sújtja a kormány azokat a vendéglátóhelyeket, amelyek helyben, az asztaloknál szolgálják ki a vendégeiket. Ezt utóbbit jelentette be Bruno Le Maire gazdasági miniszter, miután több étteremtulajdonos is nyitásra szólította fel a vendéglátóipart.

Franciaországban a kényszerszabadságra küldött dolgozók teljes fizetésüket megkapják a hatósági zárlat idején, a vállalkozóknak, így az étteremtulajdonosoknak pedig vagy havi 10 ezer eurós kártérítést vagy pedig a 2019-es forgalmuk 20 százalékának megfelelő összegű támogatást utal havonta az állam, ez utóbbi felső határa havi 200 ezer euró.

Magyarországon a vendéglátósoknak elkülönített 20 milliárd forintnyi bértámogatás, azonban beragadt, még ekkora összeget nem sikerült kiutalni. Múlt hétvégén azonban már Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is elmondta, a múlt heti kormányülésen megvitatták a kérdést és rá kellett jönniük, hogy bizony 

„mehetnének ezek a támogatás-kifizetések gyorsabban is” 

még akkor is, ha közben meg kell felelni a bürokratikus szabályoknak. Elmondta, hogy a teljes összegből ebből eddig 7 milliárd forint jutott el a vállalkozókhoz.

Mint ismert a magyar vendéglátósok vasárnap és hétfőn is tüntettek a Hősök terén, azonban a rendőrök szorgalmas igazoltatása miatt mindkettőnek hamar vége szakadt. 

PH/MTI

 

 

Legnépszerűbb cikkeink