Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Még a románok is jobban teljesítettek nálunk az utóbbi 10 évben – állítja Matolcsy 

Létrehozva:

A jegybank elnöke nyíltan bírálta  a kormány gazdaságpolitikáját. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György szerint Magyarország ma nem rendelkezik egységes és világos jövőképpel. Matolcsy a novekedes.hu-n közölt publicisztikájában azt írta:

Mai hivatalos jövőképünk, ami szerint 2030-ra az EU TOP’5 között a helyünk az élhető ország és a munka terén, nem igazi vízió, mert nem mérhető a cél.

A jegybank elnöke úgy látja, hogy Magyarország nem rendelkezik hosszú távú versenyképességi programmal, egy ezt gondozó hatékony intézményi hálóval, valamint egy visszacsatolást is végző, kiigazító döntéshozatallal.

Kifejtette, 2010 és 2019 után valóban a Trianon utáni 100 év legsikeresebb évtizedét építették fel. 

„De voltak nálunk sikeresebbek: a románok, a baltiak és a lengyelek sokkal jobb teljesítményt értek el. Sőt, mi magunk is voltunk már jobbak. 1998 és 2002 között, öt év alatt 8,8 százalékkal közeledtünk az akkori EU átlaghoz. A legutóbbi tíz év alatt nem egészen 8 százalék volt ugyanez a mutató.”

A Magyar Nemzet ugyanakkor egy 2017-es cikkében arról ír, hogy Orbán Viktor szerint sem álltunk ennyire jól Trianon óta. Hozzáfűzte: olyan korszak köszönthet Magyarországra, amikor építés helyett újra rombolás következhet, ha elveszíti a Fidesz a választásokat. 

Orbán Viktor akkor azt mondta, “nemzetünk visszanyerheti erejét és önbizalmát, ehhez Trianon óta soha nem álltunk olyan közel, mint most. Ha más nyer a választáson, mindez odalehet”. Hozzátette a gyenge anyaország a határon túliakat sem tudja megvédeni. 

A visszatekintéseknek azonban itt még nincs vége, hiszen nem ez volt az első, hogy, Matolcsy beszólt a kormánynak. Tavaly december 15-i Monetáris Tanács-ülés után elmondta: a 2020-as az elmúlt száz év ötödik legrosszabb éve lesz a gazdaságban. Hozzátette, szerinte, ha nem lett volna második hullám és a kormány jobban ösztönözte volna a közösségi fogyasztást és a beruházást, megúszhattuk volna recesszió nélkül. 

Legnépszerűbb cikkeink