Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Trumpot elhagyták az ügyvédei, egyedül maradt az impeachment előtt

Létrehozva:

A tét nemcsak a volt elnök, de az amerikai jobboldal további sorsa.

Donald Trump volt amerikai elnök koncepcionális véelménykülönbségek miatt öt ügyvédjétől is megvált alig több mint egy héttel szenátusi tárgyalása előtt – közölte CNN, amelyik nem tud más ügyvédről, aki Trump jogi csapatában erre a perre készült volna és jelenleg a volt elnök védelmén dologzna. Úgyhogy pillanatnyilag Trump jogi segítség nélkül áll a további sorsáról döntő eljárás hajrájában.

A korábbi amerikai államfő ellen ez már a második alkotmányossági vádeljárás (impeachment). Ezúttal nem a hatalmának elvesztése a tétje, azt már elveszítette a választáson, hanem a volt elnökként járó juttatások, és ami még fontosabb, a további politikai szerepvállalás,

az elnöki posztért való 2024-es újraindulás lehetősége.

A Trump elleni mostani impeachmentet  megindító demokraták szerint a volt elnök beszéde és közösségi felületein megjelent üzenetei okozták a zavargásokat január 6-án, amikor a távozó republikánus elnök beszéde után több száz híve megostromolta a Capitoliumot, és a rendbontás során öten életüket vesztették.

Éppen erről szól Trump vitája az eddigi ügyvédeivel.

  • A politikus azt szeretné, ha a tömeges választási csalással érvelnének az eljárásban, ami nemcsak azért abszurd, mert ez az állítás minden eddig bírósági eljárásban megbukott, hanem azért is, mert a vádemelés nem arról szól, ellopták-e tőle a választást, hanem arról, hogy Trump bujtotta-e fel erőszakra a tömeget, szólított-e fel alkomtányos puccsra.
  • Az ügyvédek ehelyett azzal érvelnének (vagy érveltek volna), hogy ez lehetne tárgya egy büntetőjogi felelősségre vonásnak, de egy alkormányos vádemelésnek nem, mert azt csak hivatalban lévő elnök ellen lehet lefolytatni.
  • A demokraták ugyanakkor azt állítják, hogy eljárás még Trump elnöksége idején indult, továbbá hivatalban volt, amikor a Capitolium ostromára bujtogatott.

Az impeachment olyan, mint egy bírósági tárgyalás,

ahol a képviselőház az ügyész, a szenátus pedig a bíró, amelyik dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik.

A szenátusban legalább 17 republikánusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a többségük. Azonban Trump nem áll jól, ezt jelzi az ügyvédek távozása is. A CNN szerint Trump nem volt kompromisszumkész de nem is lehetett:

  • Ha azzal érvel, hogy a választási csaláson felháborodott tömege maguktól ostromoltak, elveszíti a további hivatalviselés lehetőségét.
  • Ha viszont nem áll a hívei mögé, sorsukra hagyja őket, és csak a saját bőrének megmentése a célja, akkor a többtízmillió hívének támogatását kockáztatja.

A tét nagy. Nemcsak Trump, de kis túlzással Amerika és a világ, és minden túlzás nélkül

az amerikai jobboldal további sorsa.

Nagy kérdés, hogy ha Trumpot eltiltják a politikától, akad-e a egy másik gátlástalan és nárcisztikus szociopata, aki hajlandó ennek a konteóhívő tömegnek az élére állni.

Legnépszerűbb cikkeink