Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Könnygázt vetettek be a rendőrök Varsóban az abortusztörvény elleni tüntetésen

Létrehozva:

Egyes jelentések szerint megsérült Marta Lempart, a Nők Sztrájkja mozgalom egyik vezetője is.

Könnygázt vetett be a lengyel rendőrség péntek este Varsóban a tüntetők ellen, akik az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítéletének hatálybalépése miatt tiltakoztak.

A Nők Sztrájkja nevű feminista mozgalom által szervezett tüntetés késő este kezdődött a lengyel fővárosban, a tiltakozók füstfáklyákkal, zászlókkal és transzparensekkel érkeztek a demonstráció helyszínére. A mintegy ezerfős tömeg lezárta a főváros egyik központi körforgalmát, majd felvonult az egyik forgalmas utca úttestén kormányellenes és abortuszt pártoló jelszavakat skandálva. A rendőrök útját állták a demonstrálóknak, és megpróbálták elvágni őket a menetet felvezető gépkocsitól, ahonnan hangosbemondóból irányították a tömeget. Ekkor kisebb dulakodás támadt, a rendőrök könnygázt vetettek be a tüntetők ellen. Egyes hírügynökségi jelentések szerint megsérült Marta Lempart, a Nők Sztrájkja mozgalom egyik vezetője.

A hideg idő ellenére több városban voltak tüntetések, így Wroclawban, Krakkóban és Gdanskban is.

Lengyelországban szerdán lépett hatályba az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. Az alkotmánybírósági döntés aznap este jelent meg a kormányközlönyben, és azóta tartanak a tüntetések Varsóban és más lengyel nagyvárosokban.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink