Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A veszélyesnek ítélt országokból hazatérő britek szállodában tölthetik a karantént

Létrehozva:

Leon Neal/Pool via REUTERS TPX IMAGES OF THE DAY

A brit állampolgárok kiutazását is korlátozzák.

Arra kijelölt szállodákban kell tölteniük a karantént a koronavírus újabb variánsaival fertőzött országokból hazatérő briteknek – jelentette be szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök. Az intézkedés a brit állampolgárok mellett azokra a külföldiekre is vonatkozik, akik életvitelszerűen Nagy-Britanniában élnek – számolt be az MTI londoni tudósítója.

Boris Johnson a londoni alsóházban tartott szerda délutáni tájékoztatójában felidézte, hogy a brit kormány nemrégiben huszonkét országból tiltotta meg a beutazást. Ezekben az országokban – mindenekelőtt Brazíliában és Dél-Afrikában – új koronavírus-variánsok jelentenek fertőzési kockázatot.A tiltólistán szereplenek dél-amerikai országok és Afrika déli államai, valamint dél-amerikai kapcsolatai miatt Portugália.

Johnson elmondta: azoknak, akik e térségekből térnek haza és a brit törvények alapján nem lehet megtiltani beutazásukat, a kormány által kijelölt szálláshelyeken, például szállodákban kell tölteniük a tíznapos kötelező karantént. A rendelkezés hatálya alól nincs kivétel.

Johnson arról is beszélt, hogy Nagy-Britanniából a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi rendelkezések alapján külföldre is tilos utazni vakációzás céljából. Mint hozzátette, a kormány ezentúl érvényt is fog szerezni ennek a tilalomnak, vagyis a kikötőkbe, repülőterekre érkezőket nyomós utazási indok híján a hatóságok utasítani fogják, hogy térjenek vissza otthonaikba.

A brit kormány a napokban már megszigorította a beutazási korlátozásokat is: a múlt hét elejétől átmenetileg minden országból megszüntették a karanténkötelezettség nélküli beutazás lehetőségét, emellett mindenhonnan csak hetvenkét óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehet belépni Nagy-Britanniába.

Legnépszerűbb cikkeink