Connect with us

Nagyvilág

 Víz és élelem nélkül rekedtek Guatemalában hondurasi menekültek

Létrehozva:

Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Ivóvíz és élelem nélkül várakozott hétfőn Guatemala keleti részén több ezer olyan hondurasi bevándorló, aki az Egyesült Államokba szeretne eljutni – értesült a helyszínen a Reuters hírügynökség.

A guatemalai kormány közlése szerint az utat Vado Hondo település közelében időközben megnyitották a forgalom előtt. A migránsok csoportokban tértek vissza Vado Hondóba, hogy alternatív útvonalakat keressenek. Egyelőre nem világos, hányan döntöttek amellett, hogy visszatérnek hazájukba.

Röviddel a hatósági akció előtt Rosa Alvarez, a migránsok egyike arról beszélt, hogy rettegnek.

“Mi csak szabadon az Egyesült Államokba akarunk jutni” – mondta a hondurasi családanya.

Péntek óta már mintegy nyolcezer hondurasi lépett Guatemala területére, köztük számos kisgyerekes család.

A helyi hatóságok a karavánt gumibotokkal és könnygáz bevetésével próbálták feltartóztatni. Az összetűzések után nagyjából kétezer ember táborozott le éjszakára egy út mentén Vado Hondo település közelében, nem messze a Hondurast Salvadortól elválasztó határtól. A hatóságok közlése szerint több száz embert visszatoloncoltak Hondurasba.

A karaván tagjai közül a Reuters hírügynökségnek többen azt mondták, hogy nincs vizük és élelmük, és a várakozók között több ezer gyerek és várandós nő van.

Guatemala és Honduras – Salvadorral együtt – Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögében található. A régiót az erőszak által leginkább sújtott térségek között tartják számon a világon. Nemzetközi szervezetek szerint a három országból évente átlagosan legalább félmillió ember emigrál illegálisan az Egyesült Államokba a jobb életkörülmények reményében.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink