Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kormányerőkre támadtak a tálibok Kunduzban

Létrehozva:

Legalább húsz katonával végeztek tálib lázadók az észak-afganisztáni Kunduz tartományban az éjszaka folyamán – közölte Juszuf Ajubi, a tartományi tanács elnöke kedden.

A szélsőségesek a tartományi székhelyen, Kunduzban, illetve Dast-e Arcsi körzetben ütöttek rajta a kormányerőkön. Az összecsapásokban heten megsebesültek.

Egy nappal korábban az afgán erők tíz tagja vesztette életét, amikor a tálibok megtámadtak egy katonai támaszpontot a szomszédos Baglán tartományban. Kunduzban és Baglánban időről időre előfordulnak hasonló incidensek. A tálibok Kunduz nagy részét évek óta ellenőrzésük alatt tartják.

Az afgán kormány és a tálibok között tavaly szeptember óta béketárgyalások zajlanak Dohában. Ezt az Egyesült Államok tálibokkal kötött egyezsége előzte meg, amely előirányozta az amerikai csapatok fokozatos kivonását Afganisztánból. Az ázsiai országban már csak körülbelül 2500 amerikai katona állomásozik. 2001 óta nem volt ilyen alacsony a számuk.

A tálibok arra törekednek, hogy újra részt vehessenek az ország kormányzásában. A radikálisok 1996 és 2001 között irányították Afganisztánt, uralmuknak az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai beavatkozás vetett véget a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink