Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

168 Óra: A miniszter volt férjéhez köthető a Wichmann elbontása

Létrehozva:

Wichmann kocsma

A 168 óra utána járt és talált is személyi kapcsolatot Mager Andrea és a kultikus kocsma épületét megvásárló cég között.

Új tulajdonosa elbontaná a Wichmann-kocsma épületét. Erzsébetváros baloldali vezetése szerint a kerület tehetetlen, a Momentum egyenesen kormányközeli befektetőket sejt a bontási kérelmet benyújtó cég mögött. Utánajártunk és találtunk is személyi kapcsolatot a kormány és a befektető között, csak éppen mást, mint a kerületi politikus – írja a 168 Óra

Eleve nehéz helyzetben van a műemlékvédelem, ha egy adott épület védettsége nem a kora – ennek határa hagyományosan a közép- és újkoré a hazai szokások szerint – és nem is művészettörténeti értéke miatt indokolható, hanem azért, mert történelmi emlékezetünk fontos helyszíne.

A Kazinczy u. 55., amely korának – a jelenlegi épületet a XIX. század második felében húzták fel – tucatépülete volt és többször átépítették, mindig el-elvéve valamennyit amúgy sem kiemelkedő művészettörténeti értékéből jellemzően ebbe a kategóriába tartozik. A 2018 októberében készült értékvédelmi dokumentáció ugyanis kizárólag a kapu – a teozófiai mozgalom szimbólumát ábrázoló – kovácsoltvas rácsozatát tartotta megőrzésre érdemesnek.

Aligha kell bizonygatni azonban, hogy az apró épületet helyszínként értékkel ruházza fel a közvélemény, hiszen megteszik ezt helyettünk a politikai szereplők akkor, amikor elhárítják maguktól a felelősséget. Ebben ugyanis soha nem látott egység mutatkozik kormány és ellenzék, jobb és baloldal között: senki nem vállalja fel a bontás helyességét, senki nem vitatja, hogy a Wichmann épülete megőrzendő érték-e. A vita arról szól, hogy a kormány vagy az önkormányzat, esetleg a jogszabályi környezet hiányossága tehető-e felelőssé a rombolásért.

Tompos Márton, a Momentum erzsébetvárosi elnöke a hír felröppenése után szinte azonnal igyekezett kormányközeli befektetői körökre tolni a bontás felelősségét. A közösségi oldalán közzétett, Rogán Antalig, illetve a Gazpromig érő lánc szemei ugyanakkor igencsak gyengék.

Az épületet megvásárló Rum Garden Kft. ügyvezetője ugyanis annyi cég nevében jár el egyszerre, hogy joggal gyaníthatjuk, valójában nem vesz részt a vállalatok napi irányításában.

Amennyi a cégadatok alapján biztosan elmondható, hogy Udvari Angéla eljár a több belvárosi éttermet is üzemeltető – és ezúton Rogán Antal, korábbi kerületi polgármesterrel is kapcsolatba hozott – Lefkovics György, valamint egy rejtélyes tulajdonosi hátterű londoni cég, a Gevin Hill Limited nevében is. Utóbbi lenne az épületet megvásárló Rum Garden egyik tulajdonosa. Egyéb kapcsolat Lefkovics és a cég között a megbízott ügyvezető személyén kívül nem ismert.

Annál érdekesebb Rum Garden másik tulajdonosa, az FLLGroup Hungary Zrt., amelynek ügyvezetője – Kassai Szilvia – közösen tulajdonolta a BA-BRYES-KA Ingatlanfejlesztő Kft.-t Bártfai Bélával, az első Orbán-kormány államtitkárával, Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter volt férjével. (Válásukra abból lehet következtetni, hogy a miniszterasszony hivatalosan is elhagyta nevéből a Bártfait.) Bártfai azonban nem csak az ügyvezető személyén keresztül köthető a Kazinczy u. 55. új tulajdonosához. Bártfaiék kényszertörlés alatt álló családi cégének tulajdonosai az államtitkár lányai.

Egyikük Bártfai Béla Budai várban bérelt lakására van bejelentve, a másik lány egyéni vállalkozóként bejelentett címe viszont ajtóra pontosan megegyezik az FLLGroup többségi tulajdonosa – Jan Filip Malm – aktuális címével. Az épületben ugyan több cég is be van jelentve, de erre a címre jelenleg két személy. A cím egyébként megegyezik az FLLGroup alapításkori, első címével is.

A befektetői háttérről, hogy ki mit tett, tehetett volna vagy tehet még az épület megmentése érdekében a 168 Óra hetilap foglalkozik részletesebben. 

Legnépszerűbb cikkeink