Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Tudtak a veszélyről, mégis építkeztek a földcsuszamlás által sújtott területen

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Norvég lobogó.

Nehéz körülmények között, drónokkal és kutyákkal kutatnak tíz eltűnt után Norvégia délkeleti részén, a szerdai földcsuszamlás helyszínén – közölte csütörtökön a rendőrség.

A katasztrófa Ask településen, Oslótól 30 kilométerrel északnyugatra történt szerdán. Tucatnyi házat elsodort a sárlavina, de több másik is megrongálódott. Tízen megsérültek – egyikük állapota válságos -, és ki kellett telepíteni több mint 150 embert.

A mentést nehezíti, hogy miután hosszúak az éjszakák, jórészt sötétben, enyhe fagyban kell dolgozniuk a speciális mentőknek, katonáknak, rendőröknek, ráadásul a hegyoldalon lecsúszott agyagos talaj nagyon laza, süppedős. A mentők helikopterről próbálnak meg leereszkedni viszonylag stabil pontokra, és drónokkal, infravörös kamerákkal, kutyákkal kutatnak az eltűntek után.

A norvég TV2 értesülése szerint egy 2005-ös önkormányzati földtani felmérés megállapította, hogy a területen nagy a veszélye a földcsuszamlásnak, három évvel később mégis építettek ott lakóházakat. Most arra keresik a választ, hogy kinek az engedélyével.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink