Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A briteket az unióból kivezető Boris Johnson apja francia állampolgárságot kér, hogy élvezhesse az unió előnyeit

Létrehozva:

Amúgy francia származású, de eddig ez nem volt ilyen fontos. 

Francia állampolgárságért folyamodik Boris Johnson brit kormányfő apja, hogy így maradjon kapcsolatban az Európai Unióval. Stanley Johnson egy francia rádióban beszélt erről csütörtökön, amikor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak.

„Nem arról van szó, hogy francia leszek, ha jól tudom, francia vagyok. Anyám Franciaországban született, az ő anyja teljesen francia volt, akárcsak a nagyapja” – fejtette ki az RTL rádióban franciául Stanley Johnson.

„Számomra ez annyit jelent, hogy csak azt kérem, ami vagyok” – mondta a 80 éves Stanley Johnson, akinek a fia 2019 júliusa óta miniszterelnökként irányítja az Egyesült Királyság kilépését az unióból.

Stanley Johnson volt az egyik első brüsszeli brit tisztségviselő, az Európai Parlament tagja. A brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás idejéig Brexit-ellenes volt, de aztán hátat fordított régi elveinek.

„Mindig is európai leszek, ez biztos. Nem mondhatják az angoloknak, hogy »maguk nem európaiak«. Európa mindig is több lesz, mint a közös piac, több, mint az Európai Unió” – érvelt most.

Lánya, Rachel Johnson is utalt arra, hogy kérelmezi a francia állampolgárságot. „Ez jó hír, francia is lehetek” – jelentette ki.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján tizenegy hónapos átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodást szinte az utolsó pillanatban sikerült elérniük a feleknek.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink