Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Müller: Több van mögöttünk, mint amennyi előttünk

Létrehozva:

A járvány 100 áldozata közül csak háromnak nem volt alapbetegsége.

Szerdán is megtartotta online tájékoztatóját az operatív törzs. Müller Cecília hangsúlyozta: nem kell tartani a koronavírus elleni vakcinától. Ugyan nagyon ritkán előfordulhat allergiás reakció, az oltóhelyeket felkészítették ennek az azonnali elhárítására. „Nagyon büszkék vagyunk Karikó Katalin professzor asszonyra is, akinek oroszlánrésze volt a vakcina kifejlesztésében” – tette hozzá a tiszti főorvos. Eddig 3789 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást.

A védőoltás beadását követően van egy 15-20 perces várakozási, megfigyelési idő, ezt az oltóhelyen kell eltölteni. Ha minden rendben van, akkor kapja meg az oltási kártyát az oltott személy.

A járvánnyal kapcsolatban Müller elmondta:

Több van mögöttünk, mint amennyi előttünk.

A tiszti főorvos kifejtette: a fertőzés elsősorban az idős, krónikus betegek között szedi áldozatait. Az átlagéletkor 75-76 év között van, inkább a 76 évhez van közel. Csak 3%-ban nem találtunk olyan kísérő betegséget a halottak esetében, ilyenkor csak a koronavírus-fertőzést tudtuk azonosítani a halálokként – tette hozzá.

Az új mutáns koronavírustörzs nem veszélyesebb, mint amit eddig ismertünk. Valóban gyorsabban terjed, mert a reprodukciós rátája 2, szemben a már ismert vírus 1-es R értékével – magyarázta a tiszti főorvos. Nem okoz viszont súlyosabb tüneteket, mint az ismert koronavírus.

A védőoltást első körben az egészségügyi dolgozók kapják meg, majd a szociális szférában dolgozók jönnek, és a krónikus betegségben szenvedők. Az utolsó körben azok szerepelnek, akiknek az egyéni kockázata kisebb a vírusra, mint a krónikus betegségben szenvedőknek. Müller elmondta, hogy a teljes oltási tervet hamarosan nyilvánosságra hozzák.

Legnépszerűbb cikkeink