Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Megkezdődött a tömeges oltókampány Izraelben

Létrehozva:

Akik már felépültek a covidból, azokat nem oltják be.

Vasárnap az egészségügyi dolgozók oltásával kezdetét vette az országos oltókampány – írja az MTI. Elsőként még szombat este Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és Juli Edelstein egészségügyi minisztert oltották be a kamerák kereszttüzében, reggel pedig Reuven Rivlin államelnök, több párt vezetője, miniszterek, vezető rabbik, valamint a hadsereg vezérkari főnöke is megkapta az oltást.

Hétfőtől a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó izraeliek mehetnek el a nagyobb településeken létrehozott oltóközpontokba. Az érintetteket sms-ben és telefonon előre értesítik az időpontról és a helyről. A kormány azt reméli, hogy naponta mintegy 60 ezer embert, január végéig akár kétmillió izraelit oltanak be, de helyi sajtóértesülések szerint az első hét csak kísérleti lesz, és a helyi lapok hűtik azon várakozásokat, hogy napokon belül százezrek juthatnak hozzá a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisához.

A következő lépcsőben a nagyobb kockázatú munkahelyeken dolgozók, a vírus veszélyének inkább kitett emberek következnek, így a tanárok, a szociális munkások, az elsősegélynyújtók és a börtönök személyzete és a foglyok, a katonák és a többi biztonsági dolgozó.

A Covid-19-ből felépültek, a szoptató vagy terhes nők, a súlyos allergiások és a 16 év alattiak beoltását nem tervezik, a lakosság fennmaradó részét pedig a rendelkezésre álló vakcina alapján hívják oltásra. Ezt a mennyiséget befolyásolni fogja az oltási hajlandóság is. A kilencmilliós Izrael négymillió ember számára elegendő oltóanyagot vár a Pfizer/BioNTech-től, és további hárommillió ember számára kötött megállapodást a Moderna nevű vállalattal, de erre a szállítmányra csak április után számítanak.

Jelenleg több mint 24 ezer aktív fertőzöttet tart nyilván az izraeli egészségügyi minisztérium. 799 beteget ápolnak a kórházakban Izraelben, közülük 466-an súlyos állapotban vannak, 113 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Legnépszerűbb cikkeink