Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Újabb gyermekrablási kísérletet akadályozott meg a nigériai rendőrség

Létrehozva:

Képünk illusztráció

Újabb gyermekrablási kísérletet akadályozott meg a hét végén a nigériai rendőrség.

Nyolcvan diákot raboltak el szombat este az észak-nigériai Katsina államban, amikor egy vallási eseményről tartottak hazafelé.

Gambo Isah, Katsina állam szóvivője elmondta: telefonon riasztották őket, és közölték, hogy a gyerekeket egy Mahuta falubeli iszlám iskolából hurcolták el.

A szóvivő közölte, hogy az emberrablókkal folytatott tűzharc során sikerült kiszabadítani a diákokat, valamint négy másik embert, akiket korábban raboltak el.

Az elkövetők után folytatják a nyomozást. Egyelőre nem tudni, kik voltak az emberrablók.

Az incidens egy héttel azután történt, hogy a Boko Haram iszlamista terrorszervezet közel 350 iskolás fiút rabolt el egy Katsina állambeli középiskolából.

A fegyveres támadók múlt hét péntek éjszaka hatoltak be Kankara városának bentlakásos középiskolájába, és elhurcoltak magukkal több száz diákot. Az elmúlt években ez volt a legnagyobb ilyen incidens a térségben.

A biztonsági erőknek csütörtökön sikerült kiszabadítaniuk mind a 344 fiút, akiket a szomszédos Zamfara állam egyik erdőségében tartottak fogva elrablóik.

Muhammadu Buhari államfő a kankarai támadás miatt fokozott biztonsági intézkedéseket rendelt el az ország minden iskolájában.

A dzsihadista Boko Haram szervezet célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria többségében muzulmánok lakta északi részén. A szervezet azonban Katsinától több száz kilométerre keletre, a Csád-tó környékén tevékenykedik. Az emberrablást ezért kezdetben más fegyveres csoportoknak tulajdonították, amelyek terrorizálják a helyi lakosságot, általában váltságdíjat követelve a túszul ejtett emberek szabadon bocsátásáért.

(MTI)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink