Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Koronavírus – Így áll a világ karácsony előtt

Létrehozva:

Képünk illusztráció/

Szerte a világon nagy kérdés, hogy milyen intézkedések a legjobbak az ünnepek előtt. Néhány példa.

Szlovénia

Széles körű, gyors antigén koronavírustesztelést indít a lakosság körében hétfőtől Szlovénia.

Első körben Ljubljana főterén állítanak fel mozgó laboratóriumokat, és naponta 2000 tesztet végeznek majd. Összesen közel félmillió teszt elvégzését tervezik. A cél az, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek a kétmilliós országban.

A kabinet által közzétett adatok szerint szombaton 884-gyel, 105 ezer 897-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 39 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2353-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1214-en vannak kórházban, 202-en intenzív osztályon.

Horvátország

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 1975 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 194 ezer 962-t. Az elmúlt napon 76 beteg halt bele a fertőzés következményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3177-re emelkedett. Kórházban 2976 beteget ápolnak, közülük 290-en vannak lélegeztetőgépen.

Mindkét országban kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokban.

Ausztrália

Mintegy hetven koronavírusgóc miatt utazási tilalmat rendeltek el vasárnap Sydney-be Ausztrália többi államából és területéről.

Az Ausztráliai Fővárosi Terület – ahol a főváros, Canberra található – felszólította a lakosait, hogy ne utazzanak az ország legnépszerűbb, ötmilliós városába, ellenkező esetben két hét karanténnal kell számolniuk.

Victoria és Queensland állam, valamint az Északi Terület hétfőtől tiltotta meg a beutazást a Sydney-ből érkezőknek. A queenslandi rendőrség visszaállítja a Sydney-t is magában foglaló Új-Dél-Wales állammal közös határán a közúti ellenőrző pontokat.

Karácsony előtt szigorú karanténba helyeztek mintegy negyedmillió embert Sydney északi tengerpartján, ahol a járvány terjed.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke közölte, hogy Sydney többi részében is korlátozzák a gyülekezést, és maszkviselésre szólította fel a sydney-i agglomeráció lakóit.

E hétig Ausztráliában nem terjedt a vírus, a legtöbb korlátozást feloldották karácsony előtt. A sydney-i karantén viszont káoszba döntötte a karácsonyi ünnepekre tervezett utazásokat.

A határok lezárásának, karanténintézkedéseknek, a széles körű szűrésnek és a társas távolságtartásnak köszönhetően Ausztrália elkerülte a legrosszabbat, mintegy 28 ezer 100 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 908-an haltak meg. A sydney-i vírus eredete ismeretlen, a géntesztek amerikai vírustörzsre engednek következtetni.

Dél-Korea

Dél-Koreában is romlik a járványhelyzet, rekord számú – 1097 – új koronavírus-fertőzöttet jelentettek vasárnap, közülük 188-an egy börtönben fertőződtek meg.

Öt napja immár 1000 fölött van a napi új fertőzöttek száma, és egyes orvos szakértők és politikusok a kormányt bírálják, amiért enyhített a társas távolságtartás szabályain. A következetes kontaktkövetés és tesztelés révén a világjárvány elején Dél-Korea sikeres országnak számított, de a járvány kiújulása miatt immár kevés a kórházi ágy.

Szombat estig 49 ezer 665 embert fertőzött meg a koronavírus Dél-Koreában, és 674-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe a koreai közegészségügyi és járványügyi központ (KCDA) adatai szerint.

A dél-koreai gyógyszerellenőrzési hivatal várhatóan a jövő év elején engedélyezi a brit AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinát, és februárban vagy márciusban kezdődnek a védőoltások – közölte Csung Szje Kjun miniszterelnök. A kormány tárgyal a Pfizerrel, a Modernával, a Johnson & Johnsonnal, valamint a Janssennel is Covid-ellenes vakcinákról.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink