Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Jogvédők szerint kínozzák a foglyokat Dél-Szudánban

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Büntetőjogi mentességet élveznek a titkosszolgálat ügynökei, felügyelet nélkül tehetik meg.

Gyakran különféle kínzásoknak veti alá foglyait a dél-szudáni titkosszolgálat, idézi a Human Rights Watch (HRW) jelentését az MTI.

Az afrikai ország titkosszolgálatának munkatársai változatos módszerekkel próbálnak információkat kicsikarni a fogvatartottakból: előfordul, hogy tűket szúrnak a foglyok nemi szerveibe, hosszú ideig fejjel lefelé lógatják őket, olvasztott műanyagot csöpögtetnek a bőrükre, elektromos sokkolót használnak, de nem állnak tőlük távol a tömeges erőszakolások, emberrablások és gyilkosságok sem.

A dél-szudáni biztonsági szolgálatot 2011-ben hozták létre, röviddel az állam függetlenségét követően. A HRW megállapításai szerint azóta is alkotmányos felhatalmazása keretein kívül, illetve érdemleges törvényességi felügyelet nélkül tevékenykedik, ügynökei pedig büntetőjogi mentességet élveznek.

A jelentés szerint a titkosszolgálat ügynökei a megalakulás után néhány hónappal megkezdték egyes újságírók és a kormány bírálóinak őrizetbe vételét, illetve megfigyelését. A 2013-ban kitört polgárháború nyomán a szervezet fokozta fellépését az olyan, kormányellenesnek tekintett személyekkel szemben, mint a jogvédők, egyes üzletemberek, újságírók és diákok.

Santo Domic Chol, a hadsereg szóvivője szerint a dokumentum teljességgel alaptalan vádakat tartalmaz. A HRW 48 korábbi fogvatartottal készített interjú alapján állította össze a jelentését 2014 és 2020 között. A dokumentum elkészítéséhez felhasználták 37 másik személy beszámolóit is, köztük voltak biztonsági tisztségviselők és az őrizetbe vettek hozzátartozói is.

Legnépszerűbb cikkeink