Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Vízumkorlátozással küzd az Egyesült Államok a kínai jogsértések ellen

Létrehozva:

Az Egyesült Államok újabb vízumkorlátozásokat vezetett be kedden bizonyos, emberi jogsértésekért felelős kínai tisztségviselőkkel szemben. Peking válaszintézkedésekkel készül.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter arról számolt be közleményében, hogy olyan illetékesek ellen foganatosítottak szankciókat, akiknek szerepük van a különböző vallási és etnikai kisebbségek, másként gondolkodók, illetve egyéb csoportok elnyomásában.

„Kína tekintélyelvű vezetői drákói szigorral korlátozzák az emberek véleménynyilvánítási, vallás-, gondolat-, gyülekezési és egyesülési szabadságát. Az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy az ezekhez hasonló emberi jogsértések elkövetőit nem látjuk szívesen az országunkban” – írta.

A pekingi vezetés rögtön elítélte az amerikai vízumkorlátozásokat, és leszögezte, hogy ellenintézkedéseket vezet be azokkal szemben, akik felelősek a kétoldalú kapcsolatok rombolásáért.

Az amerikai-kínai kapcsolatok az elmúlt években egyre feszültebbé váltak egyebek mellett a kétoldalú kereskedelmet, a koronavírus-járvány kezelését, a kémkedési ügyeket, Hongkong autonómiáját, Tajvan státusát, valamint az emberi jogi kérdéseket illető szóváltások és intézkedések mentén.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium előző pénteken kínai vállalatok tucatjait helyezte feketelistára különböző okok miatt.

Hétfőn pedig az amerikai belbiztonsági miniszter hangsúlyozta, hogy további büntetőintézkedésekre van szükség Kínával szemben, például korlátozni kell a Kínai Kommunista Párt tagjainak beutazási lehetőségeit, illetve szélesebb körben kell tiltani a kényszermunkával gyártott termékek importját.

(MTI)

 

Legnépszerűbb cikkeink