Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Engedélyezték, a jövő héttől használhatják a Pfizer oltását Nagy-Britanniában

Létrehozva:

A világon elsőként kapott engedélyt a magyar hátterű koronavírus-vakcina.

Engedélyezte a Pfizer-BioNTech vakcináját a brit gyógyszerhatóság, az MHRA, írja a BBC, így a jövő héttől elkezdődhet az érintettek oltása. A Pfizer vakcinája 95 százalékos védettséget ad, és -70 fokon kell tárolni, a rendes hűtőben tartva aztán 5 napig használható fel. Az ország 40 millió adagot rendelt, ezzel 20 millió embert tud beoltani (egy ember két oltást kell kapjon). Hamarosan megérkezik az országba az első 10 millió adag.

A vakcina kifejlesztése csak 10 hónapba tellett, ez a leggyorsabb ilyen fejlesztés a történelemben úgy, hogy a hagyományos tesztelési lépéseken kellett végigmenjen.

A vakcina módosított mRNS-technológián alapul, ez azt jelenti, hogy a legyengített vírus helyett annak egy részének a módosított mRNS-ét juttatják a szervezetbe, amelyet a szervezet maga leolvas, és ha a koronavírus bejut, elkezdi gyártani az ellenanyagot. Előnye, hogy a szervezet nem reagál túlzottan, és nem kell a vírust a szervezetbe juttatni. A technológiát a magyar Karikó Katalin és az amerikai Drew Weismann szabadalmaztatta 2005-ben.

Legnépszerűbb cikkeink