Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hatalmas lengyel farmon jelent meg a madárinfluenza

Létrehozva:

Forrás: Pixabay

Egy olyan gazdaságban ütötte fel a fejét a járvány, ahol 930 ezer tojótyúkot tartanak. Akár hat napig is tarthat, amíg leölik őket.

Pár napja ütötte fel a fejét a madárinfluenza járványszerű megjelenése egy nyugat-lengyelországi tanyán – írja az Agrofórum. Wroniawy községben a H5N8 madárinfluenza jelent meg.

„Ez egy olyan gazdaság, ahol 930 000 tojótyúkot tartanak. Vannak olyan területek is a közelben, ahol libák és más vadmadarak találhatók ” – idézte a PAP hírügynökség a helyi állat-egészségügyi hatóságokat. Hozzátették, hogy a leölések csütörtökön megkezdődtek és akár hat napig is eltarthatnak.

A betegség emberre történő átterjedésének kockázatát alacsonynak tartják, de az állatokat érintő járvány korábbi megjelenéseit kiterjedt vágások és selejtezések követték. Szakértők szerint ez szükséges a betegség terjedésének megfékezéséhez. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA) a héten kijelentette, hogy a vírus evolúciója szoros megfigyelést igényel. Ismeretes, hogy a H5N1 törzs emberre is átterjedhet.

A tapasztalatok alapján a madárinfluenza rendkívül fertőző és halálos formája gyorsan terjed Európában. Az esetek túlnyomó többsége eddig a vadmadarakat érintette, de a gazdaságokban is megjelentek a járványos megbetegedések. A koronavírussal kapcsolatos tilalmak és korlátozások, illetve a madárinfluenzával kapcsolatos hírek jelentősen lelassíthatják az év végi, karácsonyi értékesítéseket, amelyek pedig hagyományosan nagyon fontosak az iparág számára.

Legnépszerűbb cikkeink