Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tüntetés lesz a lengyel nagykövetség előtt az abortusztörvény ellen

Létrehozva:

Magyarországon is tüntetnek a lengyel abortusztörvény ellen. A szervezők szerint az abortuszt nem lehet megszüntetni, csak illegalitásba kényszeríteni.

2020. október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, amennyiben a terhesgondozás keretében végzett vizsgálatok vagy egyéb egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved – írják a magyar tüntetés  szervezői a Facebookon. 

Mint írják az embriopatológiai okból végzett terhességmegszakítások 2019-en a Lengyelországban végzett legális abortuszok 97,6 százalékát tették ki. “Az Alkotmánybíróság a PiS, vagyis az ultrakatolikus és nacionalista kormánypárt szándékának megfelelően született döntése ezzel de facto betiltotta az abortuszt Lengyelországba” – szól a felhívás, amely szerint az abortuszt nem lehet törvényi erővel megszüntetni, csak illegalitásba kényszeríteni.

“Csütörtök óta Lengyelország-szerte nők tízezrei tüntetnek személyiségi jogaik, méltóságuk és a saját testük és egészségük feletti önrendelkezési jog védelmében. A lengyel nők nem akarják, hogy abban az esetben is szülésre kényszeríthessék őket, amikor a gyerek születését követően azonnal meghal, vagy élete végéig súlyos betegséggel kell majd küzdenie, miközben az állam az ehhez szükséges feltételeket továbbra sem biztosítja” – fogalmaz a felhívás, amely október 28-ára, szerdára a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége (1068 Budapest, Városligeti fasor 16.) elé hívja egy békés demonstrációra mindazokat, akik szeretnék kifejezni szolidaritásunkat a lengyel nőkkel.

Solidarity with Polish women / Szolidaritás a lengyel nőkkel / Solidarność z polskimi kobietami

Other event in Budapest, Hungary by Strajk kobiet – Budapeszt on Wednesday, October 28 2020 with 3.1K people interested and 433 people going.

Legnépszerűbb cikkeink