Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Az ítéletiőben eltűnt 12 halász a Fülöp-szigeteknél

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Képünk illusztráció. Forrás: NRL Monterey Marine Meteorology Division, The National Oceanic and Atmospheric Administration

Két ember pedig meghalt a Molave tájfun pusztításában.

Két ember meghalt és 12 halász eltűnt a Fülöp-szigeteken végigsöprő tájfunban – közölték kedden a helyi hatóságok. Közben Vietnamban már készülnek a vihar érkezésére, írja az MTI.

A Molave névre keresztelt tájfun helyi idő szerint vasárnap este érte el a szigetország keleti partjait óránkénti 170 kilométeres széllökések és heves eső kíséretében.

 A vihar villanypóznákat és fákat döntött ki, házak tetőszerkezetét szaggatta le. Az erős szél által felkorbácsolt hatalmas hullámok mintegy harminc halászhajót borítottak fel Batangas és Bataan tartomány partjainál.

 A tájfun miatt több mint 150 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Kedden már elkezdtek hazatérni, de sok helyen még mindig nincs áramszolgáltatás, mivel az árvíz miatt nem lehet helyreállítani a leszaggatott villanyvezetékeket és kidöntött villanypóznákat.

 Molave az idén már a 17. tájfun, amely végigsöpört a Fülöp-szigeteken.

 A vihar helyi idő szerint hétfőn hagyta el a szigetországot, és várhatóan szerdán éri el Vietnam középső részét, ahonnan emiatt mintegy 1,3 millió embert evakuáltak. Vietnam középső tartományait az elmúlt két-három héten amúgy is heves esőzések sújtották, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A hatóságok szerint az ítéletidőben száznál több ember halt meg október eleje óta.

Legnépszerűbb cikkeink