Connect with us

Magyarország

A választási bizottság is megerősítette Koncz Zsófia győzelmét

Létrehozva:

Megállapította a vasárnapi borsodi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét pénteken a tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb). A megválasztott képviselő Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP).

Az oevb azután tudta megállapítani a választás eredményét, hogy valamennyi szavazóköri jegyzőkönyv a rendelkezésére állt. Ehhez előbb az átjelentkezéssel szavazók és külképviseleten voksolók szavazatait is összeszámolta az illetékes szavazatszámláló bizottság.

A vasárnapi választáson hét külképviseleten – Berlinben, Hágában, Helsinkiben, Koppenhágában, Londonban, Münchenben és Washingtonban – szavaztak, összesen tizennégyen. A külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok valamennyien elmentek szavazni. A zárt urnák a Nemzeti Választási Irodába hétfő estig mind megérkeztek.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön sértetlennek találta az urnákat, és az bennük található voksokat lezárt borítékban pénteken eljuttatta Tiszaújvárosba, ahol az átjelentkezéssel szavazók voksaival együtt az előre kijelölt szavazókör felbontatlan urnáiban lévőkhöz keverték.

Borsod-Abaúj-Zemplén 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP).

Az oevb eredménymegállapító határozata szerint a voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte 17 700 vokssal. A Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP támogatásával induló Bíró László 16 213 szavazatot, Tóth Ádám (független) 774 szavazatot, Váradi Gábor (független) 268 szavazatot, Sóváriné Bukta Erika (Demokrata Párt) 85 szavazatot kapott.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink