Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Miért kell az MCC-nek a Libri-Bookline résztulajdona?

Létrehozva:

Találgatja a könyves szakma, miért vette meg Spéder Zoltántól a tulajdonrészét a brutális pénzekkel kitömött Mathias Corvinus Collegium a Libri-Bookline-ban.

Üzleti húzás-e pusztán vagy politikai lépés is, hogy a Mathias Corvinus Collegium tulajdonrészt vett a Libri-Bookline-csoportba, erről spekulál a Telex cikke. A 320 milliárd forinttal kitömött MCC megvette a Fidesz szemében bukott üzletember, Spéder Zoltán 25,4 százalékos kisebbségi tulajdonát a cégben, amivel a különleges jogosultságok és konstrukció miatt ennél jóval nagyobb részt szerzett a döntések meghozatalában. 

A könyves piac részben aggódik, hogy az Orbán Balázs kuratóriumi elnök által fémjelzett elitképző MCC politikai okokból is szerzett tulajdonrészt, ez nem állna távol bizonyos kormányközeli kultúrharcos elképzelésektől sem, de az is igaz, hogy a magyar könyvpiac 90 százaléka üzleti alapon működik, és a 3 millió olvasónak nem lehet politikai-ideológiai alapon lenyomni könyveket a torkán. A Libri-Bookline csoport évi 23-25 milliárdos forgalmat bonyolít, 2019-ben 1,7 milliárd forintos eredményt ért el, ebből az MCC-s részesedés évi 3-400 millió forintos osztalékra számíthat éves szinten, írja a lap.

Legnépszerűbb cikkeink