Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Eltűnt a bizonytalan szavazók egy része, de még mindig a Fidesz-KDNP vezet

Létrehozva:

Az IDEA intézet legújabb felmérése szerint a külön listás, de egy miniszterelnök-jelölti indulás csak gyengítené az ellenzéki esélyeket.

Közös listán, közös jelöltekkel induljanak el az ellenzéki pártok a 2022-es választáson, ezt szeretné az ellenzéki szavazók túlnyomó többsége – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb reprezentatív kutatásából. Eszerint a Momentum szavazóinak 71 százaléka, a jobbikosok 60 százaléka a lehető legszorosabb együttműködés mellett van.

Érdekesség, hogy a felmérés szerint a Momentum híveinek 59, a jobbikosok 48 százaléka akkor is a közös listára szavazna, ha pártjuk nem azon indulna. Az MSZP-, illetve a DK-szavazók közös lista pártiak.

Azok közül, akik nem tudják/nem vállalják a pártpreferenciájukat, 23% nem kíván, 24% nem tud válaszolni az indulási stratégia kérdésére, ugyanakkor a véleménnyel rendelkezők 37 százaléka szintén a közös lista-közös egyéni indulás pártján áll. Az elemző intézet ugyanakkor azt is megnézte, mi a Momentum és a Jobbik támogatóinak, illetve a bizonytalanoknak a véleménye  a külön listás, de egy miniszterelnök-jelölti indulásról: a Momentum híveinek 54 százaléka szerint ez gyengítené az ellenzék esélyét, és így gondolja a jobbikosok 41 százaléka is. A bizonytalanok 30 százaléka szerint ez szintén gyengítő stratégia lenne.

A pártpreferenciákat tekintve a Fidesz–KDNP a nyertes, ők a teljes népesség 34, a biztos szavazók 50 százalékára számíthatnak. A DK a teljes népességben 12 százalékot (+1), a biztos szavazóknál 17 százalékot (+1) kapna. A Momentum az előbbi körben 7 százalékon áll, utóbbiak 10 százaléka szavazna a pártra, ami teljesen megegyezik az előzőleg mért eredményekkel. A Jobbik támogatottsága teljes népességben 6%, a biztos szavazó pártválasztók körében 8% (-1). A parlamenti küszöböt még az MSZP érné el, támogatottsága a választókorú népesség körében (5%), míg a biztos szavazók között 6 százalékos a támogatottsága.

A Mi Hazánk, az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Párbeszéd (+1) a teljes népesség 2 százalékát tudhatja maga mögött. Az ismeretlen preferenciájúak aránya szeptemberben 27 százalék volt, ami a járvány kitörése óta a legalacsonyabb mért érték. (A 24.hu nyomán)

Legnépszerűbb cikkeink