Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Müller Cecília: felére csökkentheti a halálozást a Richter gyógyszere

Létrehozva:

Már klinikailag tesztelik a magyar gyógyszert, ami csökkentheti a fertőzöttek elhalálozásának arányát, e közben pedig az influenza elleni oltások is elérhetőek lesznek a héten mondta el Müller Cecília a mai sajtótájékoztatón. 

Megkezdődött a Richter gyógyszergyár által generikumként kifejlesztett remdesivir hatóanyag betegeken történő klinikai kipróbálása, vizsgálata. Az antivirális szert a középsúlyos állapotú betegek kapják, és felére csökkentheti a halálozást – mondta Müller Cecília. 

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a vérplazma-terápia hatékony módja a koronavírus-betegek kezelésének, a középsúlyos betegeknél elkerülhető a súlyosabb lefolyás. Tájékoztatása szerint van elegendő vérplazma, ugyanakkor emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma, ezért arra kérte a fertőzésen már átesetteket, hogy adjanak vérplazmát.

Az országos tiszti főorvos szerint ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás. A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, de van olyan praxis, ahol már megkezdték az oltás beadását. Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tiszti főorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy többször konzultáljanak a háziorvosukkal.

A szociális intézményekről szólva Müller Cecília elmondta: 1600 intézményből 52-ben van jelen a vírus, és 641 embert tartanak nyilván fertőzöttként. Tömeges megbetegedés sehol sincs, jellemzően öt alatti egy-egy intézményben a pozitív esetek száma.

 

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink