Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Blokád az SZFE-n: tüntető sétát tartanak a hallgatók október 23-án

Létrehozva:

Fotó: Pozsonyi Roland / Pesti Hírlap

Egyre markánsabb eszközökkel próbálja a gyakorlati hatalmat átvenni az SZFE új vezetése a hallgatók felett: nem csak az internethozzáférésükkel akadtak gondok, de a személyes adataikat is bekérték. Október 23-án tüntetni fognak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új vezetése kedden váratlanul bejelentette: vége a tanköztársaságnak, azt befejezettnek tekintik, szerintük az teszi teljesen lehetetlenné az SZFE új vezetése és a hallgatók között. Aztán azt is bejelentették, hogy nem biztosítják többé az egyetemfoglalás infrastrukturális feltételeit, elrendelték az irodahelyiségek, a munkavégzési és oktatási helyszínek munkaidőn és oktatási tevékenységen túli zárását, de megtiltották a kép- és hangrögzítő eszközök használatát is, a kancellár pedig kedd este lekapcsoltatta az internetet is a Vas utcai és a Székely utcai épületekben. 

A hallgatók ezek után, szerdán 15 órakor reagáltak a fejleményekre. Elhangzott: a tanköztársaságot betiltani nem lehet, „annak feltételeit rajtunk kívül senkinek nem feladata biztosítani. A munkavállalókat és hallgatókat senki nem kötelezheti lojalitási nyilatkozat megtételére”. A diákok megjegyezték, hogy a vezetőség ugyan többször azt hangoztatta, hogy a blokád miatt nem működik megfelelően a tanítás az egyetemen, a jelek szerint mégis ők azok, akik ellehetetlenítik ezt az intézkedéseikkel. Mint a diákok felolvasták, az SZFE vezetése:

  • megzsarolta a dolgozókat, azért hogy megakadályozzák a diákokat, hogy olyan termeket használjanak, ahol a jelmezeik és kellékeik vannak;
  • az intézményben 18 órától reggel 7 óráig nincs wifi, pedig ilyenkor még folyik a tanítás az intézményekben, és a kollégisták fizetnek is ezért a szolgáltatásért;
  • érthetetlen, hogy egy olyan intézményben tiltaná meg Szarka Gábor kancellár a kép-és hangrögzítést, ahol filmes képzés folyik.

„A vezetés sem párbeszédre, sem belátásra nem képes”, hangzott el. A diákok ezért újabb demonstrációt szerveznek, október 23-án egy megemlékező sétát tartanak. Az indulás 16 órakor lesz a Műegyetem Rakpartról, ami az Uránia moziig tart majd. „Emlékezzünk meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk” – mondták a hallgatók.

Az egyetem sztrájkbizottsága reagált arra, hogy Szarka október 12-én írásban kérte a bizottság alapító okiratait és a sztrájkolók névsorát, amit egyáltalán nem értenek. „A bérszámfejtésen túl nincs olyan jogszerű cél, amiben ön a sztrájkban résztvevők adatait kezelni lenne jogosult”- mondták. „Tekintettel arra, hogy ezek a dokumentumok személyes adatokat is tartalmaznak, kérem, szíveskedjen megjelölni, hogy milyen jogalappal tart igényt ezekre a dokumentumokra, illetve milyen jogszerű célt tud megjelölni, amely alapján kezeli a benne lévő személyes adatokat” – kérte a sztrájkbizottság ügyvivője.

Németh Gábor oktató is felszólalt az új intézkedések kapcsán, és megemlítette, hogy Szarka Gábor magántevékenységnek nyilvánította a tanköztársaságot, az SZFE nevében: „Az SZFE nem ő, az SZFE mi vagyunk. Megnevezett két személyt, Upor Lászlót és Csernai Mihályt, mint a tanköztársaság képviselőit. A tanköztásaságnak nincsenek képviselői, ezért őket felelősnek megnevezni különös dolog. Ötletgazda van, ha bűnbakot keres, én vagyok az. Németh Gábornak hívnak” – jelentette ki.

Cserdi Dóra

Legnépszerűbb cikkeink