Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Közel sincs kész a vakcina, de máris bombajó befektetés

Létrehozva:

Világszerte számos cég foglalkozik a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésével, több tucatnyi pedig már a tesztelés valamelyik fázisában van. Miközben a jövőbeli gyártók között fokozatosan éleződik a verseny, pénzügyi kérdésekben egyelőre nincs okuk panaszra.

A Vissza a jövőbe című film folytatásában a gonosz Biff Tannenből úgy lesz milliomos, hogy visszamegy az időben, és fiatalkori énjének átad egy jövőből származó almanachot, amiből az pontosan tudja, hogy milyen fogadásokba kell pénzt fektetnie. A karakter 2020-as verziójának valószínűleg nem lenne szüksége a könyvre, de még csak évtizedeket sem kellene visszautaznia az időben: elég lenne, ha 2019. december 31-i önmagának átadna egy listát azokról a gyógyszergyártó cégekről, amelyek majd nekiállnak koronavírus-vakcinát fejleszteni.

A vírus elleni védőoltás fejlesztése ugyanis az év legforróbb befektetésének bizonyult, az ezzel foglalkozó cégek részvényei az egekbe szálltak: a Pesti Hírlap számítása szerint a vakcinakutató nem zártkörű társaságok részvényei átlagosan 243 százalékkal értékelődtek fel december vége és október eleje között. Ha pedig kihagyjuk a számításból azon két vállalat kiugró eredményeit, amik több mint 1000 százalékos növekedést produkáltak, akkor is 85,5 százalékos átlagnövekedést mérhetünk. A nagy növekedés jellemzően a járvány nyári csillapodásával enyhült, ám nem érte el a december előtti mélységeket. A második hullám betörése óta pedig újra felfelé száll a trend.

Fotó: MTI/ Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI)

Akadnak közöttük bőven olyan vállalatok is, amelyek működésében óriási változást hozott ez a korszak. Többen – például a német CureVac vagy a kínai Beijing Wantai Biological Pharma Enterprise – ezidő alatt alakult át zártkörűből nyíltkörű részvénytársasággá, és élvezett bivalyerős kezdést a tőzsdén. Kisebb vagy korábban kifejezetten rosszul teljesítő cégeknek is nagy lehetőséget jelentett az oltásfejlesztés. Ott van például az apró San Franciscó-i startup, a Vaxart, ami egy újszerű, szájon át, tablettaként bevehető oltással kísérletezik. Ők a járvány előtt jelentéktelen, alig 0,35 dolláros részvényárakkal tengődtek, ám ez a szám felment 6,86 dollárra, ami laza 1860 százalékos növekedést jelent.

Hasonlóan áldás volt a járvány a Novanax nevű amerikai gyártónak, a cég 2016-ban és 2019 elején is olyan csúnyán elbukta egy RSV-oltás tesztelését, hogy a tavalyi év nagy részében az 5 dollárt sem érték el korábban 3 számjegyű részvényáraik. Aztán a vírussal megtörtént a csoda: az amerikai kormány hozzájuk vágott 1,6 milliárd dollárt vakcinafejlesztésre, október elején 105,9-en álltak a részvényeik, de augusztusban voltak már 170,29 dolláron is. Ez az általunk mért legmagasabb, 2560.8 százalékos növekedést jelenti.

A magabiztos tőzsdei jelenléthez hozzájárul a világ kormányainak költekezése is. Az USA már 9 milliárd dollárnál jár ezen a fronton, de más országokból is magasak a becsült számok, ha pontos adatokat kevésről is tudni. A Financial Times számításai szerint a világ kormányai összesen 43,8 milliárd dollár körüli pénzt költhetnek el összesen az oltásokra.

Viszont továbbra is kérdés, hogy ki fogja megnyerni az oltás végső kifejlesztéséért folyó versenyt. Akármit is állítanak az egyes gyártók, késznek hívható, bizonyítottan működő vakcina egyelőre nem létezik, és az ezért harcoló cégek tőzsdéje is várhatóan masszívan átrendeződik majd annak fényében, hogy ki jár sikerrel, és ki nem. Fontos kiemelni, hogy a magas részvényárak egyelőre csak a beléjük fektetett bizalom, és nem az általuk elért siker jelei: az erről jobb képet adó árbevétel-mutató nem ugrott meg annyira, mint a befektetési, sőt számos oltásfejlesztő cég veszteséges maradt a járvány ideje alatt is.

Mohos Máté

 

Mi honnan kapunk oltóanyagot?

Orbán Viktor kormánya augusztus elején rendelt elő 5 millió dózist a nálunk is jelenlévő AstraZeneca nevű brit-svéd cégtől, azonban egyelőre nem tudni, pontosan mennyi pénzt fizetünk majd ezért. A vállalat azóta többször is negatív fényben került a hírekbe: szeptemberben például le kellett állítani az oltásuk klinikai tesztjét, mert az egyik résztvevőnél súlyos egészségügyi problémák léptek fel – igaz, egy független vizsgálat megállapította, hogy ezt valószínűleg nem lehet az oltóanyag számlájára írni. Rossz jel viszont, hogy az eset kapcsán az USA szövetségi hatósága nyomozást indított ellenük, amit körülbelül egy hete mélyítettek el. A céggel szemben azonban nem ingott meg a befektetők bizalma. A részvényár csupán enyhe leszállóágba került, és jelenleg 107,11 dolláron áll.

Legnépszerűbb cikkeink