Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Betiltaná az új-zélandi kormány az „LMBTQ-helyreállító” kezelést

Létrehozva:

Hipnózis és elektrosokk is a terápia része lehet, gyakran vallásos közösségek konzervatív tagjai alkalmazzák.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök balközép kormánya hétfőn azt ígérte, betiltja a szexuális orientáció megváltoztatására irányuló terápiát, ha nyer az október 17-i parlamenti választáson.

Az LMBTQ-közösség tagjait stigmatizáló, egyébként hatástalannak tartott kezelésnek Új-Zélandon is vannak hívei.

Tamati Coffey munkáspárti képviselő elmondta: egy friss közvélemény-kutatás szerint hatból egy ember találkozott már olyan pszichiátriai, pszichológiai és tanácsadói kísérletekkel, amelyek a szexuális orientáció megváltoztatására irányultak.

„A helyreállító terápiát komoly mentális egészségi problémákkal hozták összefüggésbe, úgymint depresszió, szorongás és öngyilkos gondolatok, ezért a Munkáspárt újraválasztása esetén betiltja” – írta közleményében Coffey.

Szakértők szerint Ardern koalíciós kormányának jó esélye van rá, hogy újból nyerjen a választáson. A Munkáspárt a Zöld Párttal és a nacionalista Új-Zéland az Első párttal alkot politikai szövetséget.

A miniszterelnök korábban is felvetette már a konverziós terápia betiltását. Bár Ardernt mormonként nevelték, elhagyta a közösséget, mert túl konzervatívnak tartotta az LMBTQ-közösségről vallott nézeteit.

A „helyreállító terápiát” már számos amerikai államban, köztük Kaliforniában, Coloradóban, New Yorkban és Washingtonban is betiltották. A konverziós módszert sokszor vallásos közösségek konzervatív tagjai alkalmazzák. A kezelésnek akár a hipnózis és az elektrosokk is része lehet. Kanadában ebben a hónapban újból beterjesztettek egy törvényjavaslatot, amely büntethetővé tenné a „helyreállító terápiát”.

Legnépszerűbb cikkeink