Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új-Zélandon megtiltják a dohányzást

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Új-Zélandon a következő nemzedéktől kezdve megtiltják a dohányzást – jelentette be a wellingtoni kormány.

Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentette, hogy a 14 évesek vagy fiatalabbak soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni” – közölte Verall. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

„Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, felidézve, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

A Reuters viszont egész más okot talált a törvény elfogadása mögött: a fiatalok közül nagyon kevesen szívnak már igazán cigit, a többség az az e-cigire és a vaperre, vagyis füstmentes cigarettára esküszik, ezt pedig az új szabályozás nem érinti.

A vaperben nikotint tartalmazó folyadékot melegszik fel és azt gőzzé alakítják, amelyet a felhasználók belélegeznek. Hosszú távú egészségügyi hatásai nagyrészt ismeretlenek; ennek ellenére a kormányzat azzal kampányol, mintha ez segítene a leszokásban, vagy nem lenne annyira káros. Ugyanakkor egy 19 000 középiskolás diák körében végzett országos felmérés a múlt hónapban kimutatta, hogy több mint negyedük rendszeresen szív e-cigit, míg körülbelül 15%-uk arról számolt be, hogy rendszeresen égő cigarettát szív. Az eredmények azt mutatták, hogy a vaper jelentősen elterjedt az elmúlt két évben. Az is kiderült, hogy a fiatalok anélkül veszik kezükbe a magas nikotintartalmú e-cigiket, hogy valaha is cigarettát szívtak volna, és gyorsan nikotinfüggővé válnak.

Új-Zélandon ráadásul az orvosi marihuána fogyasztása 3 éve legális.

MTI / Reuters / PH

Legnépszerűbb cikkeink