Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

Módosul a veszélyhelyzeti törvény

Létrehozva:

Képviselő szavaz egy korábbi plenáris ülésen | Fotó: MTI / Kovács Tamás

Többek között fennmarad a hiteltörlesztési moratórium.

A veszélyhelyzeti-, a büntetőjogi-, az ingatlan-nyilvántartási-, valamint a képzési és foglalkoztatási törvényekben is elfogadott módosításokat csütörtöki ülésén az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

A veszélyhelyzettel összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosítása biztosítja a hiteltörlesztési moratórium fenntartását. A változtatás ugyancsak magában foglalja a gyermeket nevelők jövő évi adóvisszatérítését 809 ezer forintos összeghatárig.

Egy másik változtatás törvénybe iktatja az üzemanyagárak rögzítését 480 forinton, valamint a rezsicsökkentés kiterjesztését a kis- és közepes vállalkozásokra jövő június végéig. Ugyanezen módosító csomag keretében döntött úgy a testület, hogy a kulturális örökség védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérő szabályok vonatkozhatnak a nagyberuházásokra, amelyek csökkentik a régészeti feladatokkal összefüggő költségeket. Ennek célja a nagyberuházások ösztönzése. Egy évvel meghosszabbodnak a veszélyhelyzet végéig lejáró építési engedélyek is, hogy a lelassult beruházásokat ne terhelje további adminisztrációs kötelezettség.

A Kúria növekvő ügyszámára tekintettel az ítélőtáblák is bekapcsolódnak a közigazgatási bíráskodásba. Ennek jogi hátterét teremti meg a büntetőjogi tárgyú törvénymódosításhoz elfogadott változtatás.

Az ingatlan-nyilvántartási törvényhez érkezett változtatás értelmében a nemzetiségek építészeti hagyományainak megőrzése érdekében a települési önkormányzat a területén működő nemzetiségi önkormányzatot is bevonja a jövőben a településképről folytatott egyeztetésbe.
A képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények módosítása az eddigieknél szigorúbb feltételeket ír elő a diákhitel felvételéhez és rögzíti, hogy megszűnik a szabad felhasználású diákhitel.

Egy másik változtatás kimondja, hogy a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány értékesítheti a számára átadott ingatlant, ám az abból befolyó összeget csak a vagyonjuttatásról rendelkező törvényben meghatározott módon használhatja fel.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink