Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

2070-re 4,6 ezermilliárd dollárrra rúghatnak a klímaváltozás költségei a világon

Létrehozva:

A klímaváltozás költségei 2070-re világszerte akár 4,6 ezermilliárd dollárra rúghatnak a University College London és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) nevű szervezet kutatóinak prognózisa szerint.

A következő évszázad végére, 2200-ban a 30 ezermilliárd dolláros küszöböt is elérhetik a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket ölthetnek.

A számítások alapjául az üvegházhatású gázok jelenlegi mértékű emissziója folytatódásának a forgatókönyvét vették, amelynek eredményeként az évszázad végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete.

A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt tartsák. A londoni kutatók ennek a forgatókönyvnek a költségeit is kiszámították: ha a Föld felmelegedésének mértéke a század végére 2 Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak, majd ezt követően is hasonló szinten mozognak.

Ehhez képest a „minden ugyanúgy megy tovább” forgatókönyv esetén már 2070-ben háromszor nagyobbak lennének a költségek, 2200-ra pedig már 17-szer nagyobbak.

„A törvényhozóknak, vállalkozóknak és a pénzügyi szektornak is proaktívan finanszírozniuk kellene a klímaváltozás elleni harcot az egyre növekvő károk okozta magas költségek elkerülése érdekében” mondta Carole Ferguson, a Carbon Disclosure Project munkatársa.

Sok más kutatással ellentétben a londoni vizsgálat nem a fenyegető környezeti károkra összpontosított, hanem csak a költségekre, amelyeket ezek okoznak ilyen például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítése. Ez fontos szempont a politikai döntéshozók számára, hiszen nekik hazájuk gazdaságát is szem előtt kell tartaniuk.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink