Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Indul a Tisztítsuk meg az országot! program

Létrehozva:

Két hónap tesztidőszakot követően október elsején elindul a Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű program részeként az illegális hulladéklerakók felszámolása az országban – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára kedden Kapuvár határában.

Boros Anita kiemelte, hogy szerdán zárul a pilot program települési önkormányzatokat érintő szakasza, ez után kezdődik az ország megtisztítása.

Hozzátette, hogy az illegális hulladéklerakók ismételt megjelenése ellen egy javaslatcsomagot dolgoztak ki a kormánynak, amelyben az illegális hulladékot lerakókat jelentős mértékben, szigorúan szeretnék szankcionálni, a helyszínen megbírságolni, a legsúlyosabb jogsértő magatartásokat pedig büntetőjogi kategóriává szeretnék minősíteni.

A köztes lépés az, hogy támogatnák a települési gyűjtőpontok rendszerének továbbfejlesztését – mondta.

Boros Anita emlékeztetett, hogy a kormány februárban döntött a Klíma- és természetvédelmi akciótervről, amelyben más feladatok megvalósítása mellett az illegális hulladéklerakókat is felszámolják. A program tesztidőszaka két hónappal ezelőtt kezdődött, célja pedig az volt, hogy felmérjék az illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, összetételét és jellemzőit.

A tesztidőszakban minden közreműködő szervezet kijelölt egy-két helyszínt, emellett az egyes településkategóriákból is kijelöltek egy-egy települést, ahol megnézték, hogy milyen eszközökre van szükség a hulladékok elszállításához.

A felmérések szerint jellemzően vasutak, folyók, vízfolyások mentén, nemzeti parkokban a turista útvonalak mentén és önkormányzati területeken, takarásban lévő, vagy nehezen megközelíthető helyszíneken helyezik el az illegális hulladékokat.

Az illegális hulladéklerakók felszámolásához a lakosság segítségére is szükség van. A HulladékRadar elnevezésű mobil alkalmazást eddig mintegy háromezren töltötték le és több mint hatezer bejelentés érkezett az ország területéről.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink