Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Több hetes karantén után végre megérkeztek a kutatók az Antarktiszra

Létrehozva:

Képünk illusztráció / Forrás: Pixabay

A tervezettnél jóval hosszabb, többhetes karanténidőszak után hétfőn megérkezett az első amerikai kutatócsoport a nyári szezon kezdetén az Antarktiszra, amelyet gondos körültekintéssel védenek a koronavírus megjelenésétől.

Az amerikai légierő Boeing C-17 Globemaster típusú repülőgépe az új-zélandi Christchurchből repült hétfőn 106 utassal és a személyzettel a kontinensre közölte Tony German, az amerikai Antarktisz-kutatóprogram új-zélandi képviselője.

Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak. Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az új-zélandi kormány a kontinensre utazó kutatócsoportoknak két hét karantént rendelt el a csendes-óceáni szigetországban.

Az amerikaiak indulását azonban három hétig késleltették a térségen tomboló nagy viharok, ami hat hétre nyújtotta a karanténidőszakot. Először San Franciscóban töltöttek négy napot elszigeteltségben, majd öt hetet Új-Zélandon, ahol számos koronavírustesztnek vetették alá őket. A McMurdo kutatóállomásra érkezve két hétig maszkot kell viselniük – magyarázta German.

„Gondos körültekintéssel biztosítjuk, hogy ne történjen baj.” Ha felütné a fejét a vírus a kutatóállomáson, megvan a szükséges protokoll a tesztelésre és a fertőzöttek elkülönítésére tette hozzá.

German azt is elmondta, hogy a McMurdo személyzete több mint egy héten át ásta ki és tisztította meg a legfőbb antarktiszi amerikai kutatóállomás viharok és havazások által betemetett futópályáját a repülőgép fogadására.

Az amerikai, kínai, orosz, brit és más antarktiszi kutatócsoportok szokatlan összhangban működnek együtt azért, hogy távol tartsák a vírust a kontinenstől.

A koronavírus-járvány miatt idén valamennyi antarktiszi kutatóprogram személyzetét csökkentették. Évente általában mintegy háromezer ember vesz részt ezekben a programokban, a szezon augusztustól márciusig tart. Idén nyáron a McMurdo állomáson csupán 450 kutató fog dolgozni.

Elhalasztottak tervezett kutatóprogramokat és építkezéseket. Idén a cél az, hogy az állomások folyamatosan működjenek, és előkészüljenek a jövő nyárra, de azért megpróbálnak bizonyos kutatásokat is végezni közölte German.

(MTI)

Legnépszerűbb cikkeink