Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Shakespeare fiatalon elhunyt fiáról szóló regény nyerte a rangos brit női irodalmi díjat

Létrehozva:

Maggie O’Farrell északír írónő William Shakespeare fiatalon elhunyt fiáról és gyakran negatívan ábrázolt feleségéről szóló, Hamnet című regénye nyerte idén az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Women’s Prize for Fiction díjat.

O’Farrell mások mellett Hilary Mantelt és Bernardine Evaristót maga mögé utasítva nyerte el a 30 ezer fonttal (11,8 millió forint) járó elismerést.

Az írónőt régóta foglalkoztatta az 1596-ban, mindössze 11 évesen, feltehetőleg pestisben meghalt Hamnet Shakespeare története. A fiú nevét idézi az angol drámaíró Hamletjének címe is. A darabot évekkel a fiú halála után mutatták be.

„Elég elolvasni a Hamlet első felvonását ahhoz, hogy az ember érezze a mindent átható mélységes gyászt” – mondta O’Farrell, hozzátéve, hogy mindezek ellenére Hamnet alig kap említést a Shakespeare-ről szóló vaskos életrajzokban. Az írónő szerint a fiú halálának súlyát gyakran az Erzsébet-korabeli magas gyermekhalálozási mutatókkal próbálják enyhíteni, mintha „nem is lett volna akkor nagy dolog”.

Shakespeare neve egyszer sem szerepel a Hamnetben, amelynek középpontjában a bárd gyermekei és felesége, Anne Hathaway – a könyvben Agnes – állnak.

O’Farrell szerint Hathawayt „írástudatlan szajhaként” ábrázolják, mert tanulatlan volt és nyolc évvel idősebb Shakespeare-nél. „A személyéhez mindig rosszindulattal, gyanúval és kendőzetlen nőgyűlölettel viszonyultak az elmúlt 500 évben” – mondta O’Farrell.

Hozzátette: „nem tudom, hogy az életrajzírók, tudósok, forgatókönyvírók és más regényírók miért akarják ilyen elszántan visszamenőleg szétválasztani őket. Annyira elszántan el akarják hitetni velünk azt a narratívát, hogy az író gyűlölte ezt az asszonyt, hogy ez a nő egy paraszt volt, írástudatlan és csellel vette rá a házasságra Shakespeare-t. Én azonban úgy vélem, hogy ezekből semmi sem feltétlenül igaz”.

A regényben Agnes egy független nő, aki szakértője a gyógyfüveknek és egy sólyommal vadászik.

Az eredetileg Orange Prize for Fiction néven alapított díjat 1996-ban hozták létre.

Az idei díjátadó ceremóniát a koronavírus-járvány miatt online tartották meg szerdán. A zsűri egyik tagja, Paula Hawkins írónő pedig Edinburgh-be utazott, hogy otthonában adja át az elismerést O’Farrellnek. (MTI)

Legnépszerűbb cikkeink